29 Μαρτίου 2024 / 12:35 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:35 μμ

Επίθεση σε δύο τεμένη στο Ισραήλ

από fimotro

Ένας από τους δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ στην επίθεση που εξαπέλυσαν με όπλο τρεις Ισραηλινοί Άραβες, ζούσε στη Μούγκαρ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ήταν δρούζος.

Μετά την επίθεση της Παρασκευής, οι δράστες της οποίας σκοτώθηκαν, έχει οξυνθεί η ένταση μεταξύ των δρούζων και των μουσουλμάνων που ζουν μαζί στη Μούγκαρ και η αστυνομία ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Τα δύο τεμένη έγιναν στόχος επίθεσης τα ξημερώματα χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές. Στο ένα ερρίφθη μια βόμβα κρότου και στο δεύτερο πυροβολισμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η μειονότητα των δρούζων, παρακλάδι του ισλάμ, είναι μια από τις λίγες αραβικές κοινότητες του Ισραήλ που είναι αναγκασμένη να υπηρετεί στον στρατό, ενώ η αστυνομία μετρά πολλούς στις τάξεις της.

Οι Ισραηλινοί δρούζοι είναι μια μειονότητα στο εσωτερικό μιας μειονότητας: Άραβες λόγω πολιτισμού, δρούζοι λόγω θρησκείας και Ισραηλινοί λόγω υπηκοότητας.

Οι περίπου 100.000 δρούζοι είναι Άραβες, όμως οι Ισραηλινοί δεν τους θεωρούν τέτοιους. Αφότου δέχθηκαν να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό το 1957, υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία, αντίθετα με τους υπόλοιπους Ισραηλινούς Άραβες.

Αντίθετα οι 20.000 δρούζοι του Γκολάν, του συριακού υψίπεδου που καταλήφθηκε το 1967 από το Ισραήλ, θεωρούν τους εαυτούς τους Σύρους και κατά μεγάλη πλειονότητα αρνούνται να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Απόγονοι των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, οι Ισραηλινοί Άραβες έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα και αντιπροσωπεύουν το 17,5% του εβραϊκού κράτους. Οι Ισραηλινοί Άραβες καταγγέλλουν ότι τους συμπεριφέρονται σαν “πολίτες δεύτερης κατηγορίας” και κατηγορούν τους δρούζους ότι βοηθούν το Ισραήλ να τους περιθωριοποιεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα