18 Απριλίου 2024 / 2:29 μμ
18 Απριλίου 2024 / 2:29 μμ

Εντείνεται η φημολογία για ανασχηματισμό – Για ποιους χτυπάει η καμπάνα

από fimotro

O Αλέξης Τσίπρας μετά το ατύχημα στον Σαρωνικό και την επένδυση στο Ελληνικό, σκέφτεται πολύ έντονα να κάνει μικρές αλλαγές στην σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς αυτά τα δύο θέματα φαίνεται να στοίχισαν περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν μάλιστα τα parapolitika.gr ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται µέσα στον Οκτώβριο να κάνει µικρής κλίµακας ανασχηµατισµό -µε µικρές διορθωτικές κινήσεις προκειµένου να αναµορφώσει τα υπουργεία που το τελευταίο διάστηµα του δηµιούργησαν σοβαρά προβλήµατα, µε αποτέλεσµα να ανακοπεί η δηµοσκοπική στροφή που εµφανιζόταν στις µετρήσεις το τελευταίο διάστηµα. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουµπλής, µαζί µε την υπουργό Πολιτισµού, Λυδία Κονιόρδου, φαίνεται ότι βρίσκονται πρώτοι στον κατάλογο των υπουργών που θα δουν την πόρτα της εξόδου, ενώ στο µικροσκόπιο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται τουλάχιστον άλλα δύο χαρτοφυλάκια. Μετά το ατύχηµα του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και τις οικολογικές συνέπειες στην περιοχή, ο πρωθυπουργός δέχθηκε αλλεπάλληλες εισηγήσεις από τους συνεργάτες του να αποπέµψει τον αρµόδιο υπουργό, καθώς σύµφωνα µε κάποια στοιχεία τους υπήρξε καθυστέρηση στον χρόνο αντίδρασης του Λιµενικού.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από αυτό το θέµα και οι συνέπειες που υπήρξαν στην κοινή γνώµη ενόχλησαν ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε ωστόσο να µη λειτουργήσει εν θερµώ, αλλά αφού κοπάσει ο θόρυβος για τις συνέπειες που υπήρχαν από τη διαρροή µαζούτ στην περιοχή. Σηµαντικό στοιχείο στην ιστορία είναι ότι οι περισσότερες και πιο έντονες αντιδράσεις για το ατύχηµα υπήρξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στο κυβερνητικό κόµµα. Καθηµερινά σχεδόν έφταναν µηνύµατα από την Κουµουνδούρου ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές αντιδράσεις από τα µέλη και τα στελέχη του κόµµατος, ενώ σοβαρές ήταν και οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της ιστορίας. Μάλιστα, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πληροφορίες, στα χέρια των παροικούντων στο Μέγαρο Μαξίµου έφτασαν και στοιχεία δηµοσκοπήσεων όπου οι πολίτες µε συντριπτική πλειοψηφία ζητούσαν την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουµπλή από το αξίωµά του για ηθικούς λόγους. Η επίθεση που δέχθηκε ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας από τη Ν.∆. και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λειτούργησε µάλλον σωτήρια για την περίπτωσή του, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα ενέδιδε στις πιέσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τη συγκεκριµένη στιγµή. Οµως, η απόφαση είχε ληφθεί για τον υπουργό, καθώς η όλη υπόθεση ακουµπά στο αφήγηµα που θέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αφουγκράζεται µε µεγαλύτερη ευαισθησία τα προβλήµατα της καθηµερινότητας και της οικολογίας από ό,τι οι κυβερνήσεις της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός υπουργικού συµβουλίου, στον χρόνο όµως που θα θεωρούσε αυτός ως τον πιο κατάλληλο. Οι πληροφορίες µάλιστα λένε ότι το Μέγαρο Μαξίµου µελετά συνολικά την αναµόρφωση του υπουργείου Ναυτιλίας µε τη µεταφορά του Λιµενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως ήταν και στο παρελθόν. Το δεύτερο πρόσωπο το οποίο απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα είναι η υπουργός Πολιτισµού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία χρεώνεται όλες τις αστοχίες στην υπόθεση του Ελληνικού. Μάλιστα, γι’ αυτό το θέµα το Μέγαρο Μαξίµου φαίνεται ότι κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το πρόσωπο που πρέπει να αναλάβει το εν λόγω υπουργείο θα πρέπει να είναι πολιτικό και όχι κάποιος προερχόµενος από τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς πολλά θέµατα άπτονται των Μνηµονίων. Η υπουργός Πολιτισµού ξεκίνησε τη θητεία της µε µεγάλη διάθεση για δουλειά, µόνο που σκόνταψε στα… αρχαία του Ελληνικού. Εκ του αποτελέσµατος φάνηκε ότι η Λυδία Κονιόρδου δεν µπορούσε να προσεγγίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο, αντίθετα µε τη γενική γραµµατέα του υπουργείου. Η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αρχαιολόγος στο επάγγελµα -η οποία ήταν και στο παρελθόν στην ίδια θέση-, εκ του αποτελέσµατος φάνηκε ότι γνωρίζει πολύ πιο καλά από την υπουργό της πρόσωπα και πράγµατα, αλλά και τους µηχανισµούς. Η έντονη προσωπικότητά της δίχασε µάλιστα την κυβέρνηση, καθώς αρκετά στελέχη θεώρησαν ότι η κ. Βλαζάκη είχε δίκιο στους χειρισµούς της, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι παίζει δικό της παιχνίδι. Πάντως, αυτή ήταν τελικά ο άνθρωπος που έδωσε τη λύση στο πρόβληµα του Ελληνικού, καταθέτοντας την τελευταία στιγµή µια συµβιβαστική πρόταση.
Ολα αυτά λοιπόν τα έκανε η γενική γραµµατέας του υπουργείου, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η κ. Λυδία Κονιόρδου αδυνατούσε να ελέγξει ακόµα και την υφισταµένη της. Η αποµάκρυνση της γνωστής ηθοποιού µάλλον δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν και ιδιαίτερα στην ίδια, καθώς οι πληροφορίες τη θέλουν να έχει κανονίσει περιοδεία µε θεατρικό σχήµα. Ο υπουργός Οικονοµίας, ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, απασχολεί µε έναν τρόπο τη σκέψη του πρωθυπουργού, οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι το θέµα της αποµάκρυνσής του δεν έχει ωριµάσει και άρα όλα είναι ακόµα ανοικτά. Οσο για τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, οι φήµες λένε ότι ο ίδιος για προσωπικούς λόγους επιθυµεί την αποµάκρυνσή του από το υπουργείο, χωρίς όµως να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριµένη απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα