19 Μαρτίου 2024 / 7:35 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 7:35 πμ

«Εμφραγμα» στα νοσοκομεία από την έλλειψη νοσηλευτών

από fimotro

Οριακή είναι πλέον η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι κενές παραμένουν περισσότερες από μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Μάλιστα την τελευταία επταετία αποχώρησαν συνολικά 25.000 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 700, καθώς και 2.000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 επικουρικό προσωπικό. Από αυτούς, υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είναι μόλις οι 1.200.
Την ίδια ώρα, το λιγοστό προσωπικό που παραμένει στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο και με σημαντικά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τουλάχιστον 200.000 ημέρες κατ’ έτος είναι οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες και 4.500 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν διαπιστωμένα προβλήματα υγείας. Ο μέσος όρος υπηρεσίας δε του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι 25 έτη.
Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι από τις 44.819 οργανικές θέσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων υπηρετούν 29.004 καθώς και 1.200 υπάλληλοι Επικουρικοί και Προγράμματα STAGE. Εξαιτίας των ελλείψεων, αναφέρει η Ομοσπονδία, οφείλονται δεκάδες ρεπό και κανονικές άδειες από το έτος 2013!
Έτσι, αντιστοιχεί μόλις ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια σε κάθε κλινική, χωρίς μάλιστα να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, «δεν υπάρχουν γάντια, σαπούνια, απολυμαντικά υγρά» καθώς και μεγάλη έλλειψη βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μη γίνεται επαρκής καθαριότητα στα κομοδίνα και τα κρεβάτια των ασθενών. «Είναι οι λόγοι που θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις», σημειώνει η Ομοσπονδία. Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι θα «κλείσουν» νοσοκομεία, καθώς 4.500 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει πιστοποιητικό αναπηρίας και μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον 7.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Συνολικά, τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες (κανονικές, ειδικές περασμένων ετών κ.ά.) στο σύνολο των υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τουλάχιστον 200.000 ημέρες είναι οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες κατ’ έτος και «εάν χορηγηθούν εντός ενός έτους τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες στο προσωπικό Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων θα μειωθεί κατά 5.000 για ένα ολόκληρο χρόνο».
Επιπρόσθετα, 1.000 Υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας απουσιάζουν σε άδειας μητρότητας (τοκετού – λοχείας) ή ανατροφής παιδιού (πατέρες – μητέρες) και 1.500 που εμφανίζονται ως υπηρετούντες στα Νοσοκομεία είναι αποσπασμένοι σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, σε γραφεία βουλευτών και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Σημειώνεται ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός νοσηλευτικού προσωπικού είναι 900 ευρώ – βοηθητικού 650 ευρώ- και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ενταγμένο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα