28 Μαρτίου 2024 / 4:04 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:04 μμ

Εμβόλιο δίνει ελπίδες στην αντιμετώπιση του AIDS

από fimotro

Σε συνέδριο της International AIDS Society στο Παρίσι δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του εμβολίου που παρασκεύασε η Johnson & Johnson σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NHI), αναφέρουν οι Financial Times.

Το πειραματικό Ad26 mosaic θα είναι το δεύτερο εμβόλιο που θα δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητά του στην παρεμπόδιση της μόλυνσης από τον ιό HIV, σε χιλιάδες Αφρικανούς εθελοντές. Οι ερευνητές θα συγκρίνουν τους ρυθμούς μόλυνσης ανάμεσα σε ανθρώπους που θα κάνουν το αληθινό εμβόλιο και σε εκείνους που θα κάνουν ένα εικονικό (placebo).

Το πρώτο εμβόλιο, το HVTN 702 που επίσης χρηματοδοτήθηκε από τα NHI, δοκιμάζεται σε 5.400 Νοτιοαφρικάνους από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το νέο εμβόλιο βασίζεται στην αποκαλούμενη ψηφιδωτή τεχνολογία (mosaic technology), η οποία συνδυάζει πρωτεΐνες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος από τέσσερα διαφορετικά στελέχη του HIV, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τύπους του ιού από όλο τον κόσμο. Ένας βασικός λόγος που δυσκολεύει την παρασκευή εμβολίου είναι η ποικιλομορφία του ιού, όπως επίσης ο ταχύς ρυθμός γενετικής του μετάλλαξης και ο ασυνήθιστος τρόπος με τον οποίο επιτίθεται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό.

AdTech Ad
Το Ad26 mosaic περνάει τα τέσσερα ανοσοποιητικά του στον οργανισμό μέσα από έναν αδενοϊό (ο ιός του κρυολογήματος) που έχει μεταλλαχθεί γενετικά προκειμένου να προκαλεί μόλυνση αλλά όχι ασθένεια. Τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι, έδειξαν ότι το Ad26 είναι ασφαλές και επέδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα σε διαφορετικά στελέχη του ιού HIV, σε 400 υγιείς εθελοντές.

Το επόμενο βήμα είναι η οργάνωση δοκιμών σε διαφορετικές χώρες της νοτίου Αφρικής, ξεκινώντας με 2.600 γυναίκες στα τέλη του χρόνου. Κάθε εθελόντρια θα κάνει τέσσερις ενέσεις με το πειραματικό εμβόλιο.

Ακόμη και ένα εμβόλιο που είναι κατά 50% αποτελεσματικό, αποτρέποντας τη μόλυνση των μισών ανθρώπων που θα μπορούσε να προσβάλλει ο HIV, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην πανδημία του AIDS, επισήμανε ο Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστήμονας της J&J.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 37 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV. Πέρυσι 1,8 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό και 1 εκατ. πέθαναν από ασθένεια σχετιζόμενη με το AIDS.

Πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα