29 Μαρτίου 2024 / 5:06 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:06 μμ

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Έτοιμες οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας

από fimotro

Την αισιοδοξία τους για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2017 και εστιάζονται σε μια βιώσιμη και σταθερή κερδοφορία, στη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, στον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, εκφράζουν τραπεζικές πηγές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι οι τράπεζες δημιουργούν σταδιακά τις βάσεις για μια βιώσιμη κερδοφορία, τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της στις αγορές δημιουργούν προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Γεγονός που θα έχει καθοριστικές επιδράσεις στη λειτουργία των τραπεζών και ιδιαίτερα στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Τονίζουν ότι ο στόχος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για σημαντική μείωση μέχρι τους μέχρι 2019 που έχει τεθεί, δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τις προσπάθειες των τραπεζών αλλά και από τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι είναι θετικά και μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Έμφαση δίνουν οι τράπεζες και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αποδίδοντας θετικά αποτελέσματα.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης -στη συνάντηση που είχε η ΕΕΤ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή- αναλαμβάνονται μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών από τις τράπεζες μέσω της Ένωσης εντός και εκτός Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την ενημέρωση επενδυτών, επίσημων φορέων και παραγωγικών θεσμών για τις βελτιούμενες προοπτικές και δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανοικτής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης και οικονομίας.

Από την μεριά τους τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνουν πρόσκληση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποτανθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση των στεγαστικών και καταναλωτικών τους αναγκών, αλλά και επιχειρηματικών τους σχεδίων.
«Είμαστε ανοικτοί στη χρηματοδότηση κάθε βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου και διαθέτουμε τα απαραίτητα κεφάλαια», τονίζουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Εξάλλου, ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις των διοικητικών στελεχών των συστημικών τραπεζών που γίνονται πάντα με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, συνέβαλε στην άρση της οικονομικής αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε από την αρχή του 2017 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανόδου.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση στο νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο μέχρι το 2020 με τίτλο “Αgenda 2020» που επικεντρώνεται στην πειθαρχημένη εφαρμογή αυτού του σχεδίου, έχοντας προτεραιότητες τη μείωση του κινδύνου του ισολογισμού, την επανεστι
αση/επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων, την εφαρμογή ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, τη βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων, την ενίσχυση των λειτουργιών παρακολούθησης κινδύνων και ελέγχων και, τέλος, την υιοθέτηση υψηλών προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, ανέφερε ότι «η μείωση της αβεβαιότητας για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο της χώρας από την πολυετή δοκιμασία της κρίσης. Τα θετικά ορόσημα του δευτέρου τριμήνου, με αφετηρία την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν ήδη ορατή αποτύπωση στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και στις εκτιμήσεις των διεθνών αγορών για την κατεύθυνση της χώρας, που επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη πρώτη έκδοση κρατικού χρέους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί συνέχεια, συνέπεια και χρόνο. Η διατήρηση του κλίματος συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, η συνεπής εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση αναγκαίων ξένων επενδύσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την έναρξη ενός κύκλου σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι «μέσα σε ένα βελτιούμενο περιβάλλον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εστιάσει στις βασικές προτεραιότητες, που είναι η στήριξη του αναπτυξιακού κύκλου, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και η αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και την οικονομία και η συνακόλουθη, αργή αλλά ορατή, επιστροφή καταθέσεων διευκολύνει την παροχή ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων ενίσχυσε τη ρευστότητα και τη δυνατότητά της τράπεζας να στηρίξει τους πελάτες της. Η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και, προπάντων, των επιχειρήσεων καθώς ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που επιβεβαιώθηκε από την αύξηση των χορηγήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι «ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο βασικός δείκτης, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), για τη τράπεζα κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτο συνεχές τρίμηνο».

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδοτήθηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την αποεπένδυση από τις Βουλγαρικές θυγατρικές, UBB και Interlease, στην KBC Bank NV, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους μετόχους μας. Η πώληση ενίσχυσε τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά 0,8 δισ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν για τη μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ καταδεικνύοντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα της Τράπεζας σε όρους ρευστότητας ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.

«Η ολοκλήρωση των πρόσφατα συμφωνηθέντων αποεπενδύσεων από την Εθνική Ασφαλιστική, τη Banca Romaneasca και τη Vojvodjanska Banka, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες, θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής μας επάρκειας, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν την άμεση απεξάρτηση από το μηχανισμό ELA εφικτή», τονίζει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Ο Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανέφερε ότι το οικονομικό περιβάλλον ενισχύθηκε από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος για τον τουρισμό, καθώς και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο εξάμηνο η Alpha Bank επικεντρώνεται στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, καθώς ξεκινάει η υλοποίηση των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα