28 Μαρτίου 2024 / 7:26 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:26 μμ

Εκτοξεύτηκαν στη θερμόσφαιρα δύο ελληνικοί δορυφόροι

από fimotro

Εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι ελληνικοί μικροδορυφόροι με προορισμό τη θερμόσφαιρα. Οι δύο μικροδορυφόροι είναι περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών και κοστίζουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος QB50, το οποίο κάλεσε 50 πανεπιστήμια και ινστιτούτα από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν με τους δικούς τους μικροδορυφόρους.
Οι ελληνικοί μικροδορυφόροι, DUTHSat και UPSat, είναι δύο από τους συνολικά 26 μικροδορυφόρους που ετοιμάστηκαν εγκαίρως για την αποστολή του Cygnus. Οι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων στην κατώτερη θερμόσφαιρα, «μια από τις λιγότερο μελετημένες ζώνες της ατμόσφαιρας» σύμφωνα με τον κ. Μάνθο Παπαματθαίου, πρόεδρο του Libre Science Foundation, το οποίο ανέπτυξε τον UPSat σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο UPSat είναι ο πρώτος δορυφόρος «ανοιχτού κώδικα» σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Παπαματθαίου ότι τα μηχανολογικά και ηλεκτρονικά σχέδια, καθώς και το λογισμικό του συστήματος, είναι στο εξής διαθέσιμα σε οποιονδήποτε θέλει να τα χρησιμοποιήσει και να τροποποιήσει για νέα χρήση. Ο δεύτερος ελληνικός δορυφόρος αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από μηχανικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του ΔΠΘ Θεόδωρο Σαρρή.
Και οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι θα μετρήσουν παραμέτρους του πλάσματος -ιονισμένου αερίου- που σχηματίζεται στην κατώτερη θερμόσφαιρα, εκεί όπου η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ιονισμό του αραιού αέρα σε αυτό το ύψος. «Μια από τις εφαρμογές είναι η ανάπτυξη δορυφόρων που μπορούν να πραγματοποιούν επανείσοδο στην ατμόσφαιρα χωρίς να καίγονται», αναφέρει ο κ. Παπαματθαίου. Οι 26 μικροδορυφόροι του προγράμματος QB50 μεταφέρθηκαν με το μη επανδρωμένο σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus, το οποίο εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ για λογαριασμό της NASA, και προγραμματίζεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σάββατο. Όλοι οι μικροδορυφόροι θα απελευθερωθούν σταδιακά από τον διαστημικό σταθμό τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα