19 Απριλίου 2024 / 5:43 πμ
19 Απριλίου 2024 / 5:43 πμ

Εκπληρώθηκαν τα 110 προαπαιτούμενα – Σήμερα εγκρίνεται η δόση

από fimotro

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έδωσαν οι θεσμοί. Στο EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, στάλθηκε η έκθεση συμμόρφωσης για την Ελλάδα, καθώς εκπληρώθηκαν και τα 110 εκκρεμή προαπαιτούμενα.  Η γ’ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης έκλεισε και τυπικά, με τους πιστωτές να αναμένεται να δώσουν την έγκριση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι εκκρεμούσαν 2 προαπαιτούμενα από τα συνολικά 110, γεγονός που είχε οδηγήσει το προηγούμενο Eurogroup (19/2) να μην εγκρίνει τη δόση.

Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα ήταν η νομοθεσία για την αξιοποίηση του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στο μεταξύ έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση, με στόχο για δύο συμφωνίες, μία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου (που προϋποθέτει την εκπλήρωση ενός ποσοστού προαπαιτούμενων μέτρων πάνω από το 80% -85%) και μία δεύτερη σε συνολικό επίπεδο, για χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έχουν βάλει κυβέρνηση και δανειστές.
Οι τέσσερις επικεφαλής των δανειστών αναχώρησαν χθες 1/3/2018 από την Αθήνα (τα τεχνικά κλιμάκια έμειναν) αφήνοντας για τον δεύτερο κύκλο των επαφών τα μεγάλα και «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν παράλληλα και με πολιτικές αποφάσεις. Βάσει των ανωτέρω παρατηρήσεων, το πρόγραμμα του ESM βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με ένα ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα βοηθήσει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά ενός ποσού που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα