28 Μαρτίου 2024 / 8:36 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:36 μμ

Εκκληση Βαλς για μαζική προσέλευση στις κάλπες μετά την χθεσινή απογοητευτική συμμετοχή

από fimotro

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς έκανε σήμερα έκκληση για μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών των Σοσιαλιστών έπειτα από την επικράτηση του Μπενουά Αμόν στον πρώτο γύρο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένας υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν αναμένεται να κερδίσει την προεδρία και εμφανίζουν τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν ως φαβορί και την αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στη δεύτερη θέση.
Δείχνουν ακόμη ότι μία νίκη του Αμόν στον καθοριστικό δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής με αντίπαλο τον Βαλς θα κινδύνευε να εκθέσει την κεντρώα βάση στην οποία ο Βαλς προσδοκά να απευθυνθεί και ως εκ τούτου θα ενίσχυε την προοπτική νίκης για τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.
“Σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που πιστεύουν στην Αριστερά, μην απελπίζεστε, κινητοποιηθείτε”, είπε ο Βαλς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Αργά χθες το βράδυ της Κυριακής, ο Βαλς είπε ότι η επιλογή ανάμεσα στον Αμόν και στον ίδιο είναι μεταξύ μίας “σίγουρης ήττας και μίας πιθανής νίκης” στις προεδρικές εκλογές.
Ο 49χρονος Αμόν, ένας παραδοσιακός αριστερός, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το 2014 επειδή άσκησε κριτική εις βάρος της οικονομικής του πολιτικής.
Στον πρώτο γύρο την Κυριακή πέτυχε άνετη νίκη επι του 54χρονου Βαλς, ο οποίος εκπροσωπεί το πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δεύτερο μισό της θητείας του Ολάντ στην κυβέρνηση.
“Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Αριστερά να κερδίσει εκτός αν μπορέσει να παρουσιάσει μία ευφάνταστη και ισχυρή πολιτική εναντίον μίας Δεξιάς που είναι υπερβολική και μίας Ακροδεξιάς που είναι επικίνδυνη”, είπε ο Αμόν στο France Inter.
Ο Αμόν κέρδισε περίπου το 36% της ψήφου, ενώ ο Βαλς το 31%, σύμφωνα με μια μερική καταμέτρηση των ψήφων.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας εξασφάλισε επίσης την στήριξη του Αρνό Μοντεμπούρ, ενός άλλου αριστερού ο οποίος κατέληξε τρίτος με 18% και έτσι αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο μαζί με τέσσερις ακόμη υποψηφίους.
Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επόμενης Κυριακής παραμένει αβέβαιο. Οι φετινές προκριμματικές είναι οι δεύτερες στην ιστορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του. Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και στον πρώτο γύρο ψήφισαν 1,6 εκατομμύριο με 1,7 από τα 44 εκατομμύρια και πλέον ψηφοφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα