28 Μαρτίου 2024 / 12:24 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 12:24 μμ

Εκατόμβη νεκρών από τις αμμοθύελλες και τις καταιγίδες στην Ινδία

από fimotro

Τους 150 έφτασαν οι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν αυτή την εβδομάδα την Ινδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, την ώρα που πολλές περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Μια άνευ προηγουμένου σφοδρότητας αμμοθύελλα κόστισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στα κρατίδια Ούταρ Πραντές και Ρατζαστάν. Εξάλλου, σε ένα ξεχωριστό μετεωρολογικό φαινόμενο, έντονες καταιγίδες στη νότια Ινδία στα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα προκάλεσαν τον θάνατο 21 ανθρώπων.

Στον βορρά τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως και 130 χιλιόμετρα την ώρα ξερίζωσαν δέντρα, έριξαν τοίχους σπιτιών και πυλώνες ηλεκτροδότησης.

Μόνο στην Άγκρα του Ούταρ Πραντές, όπου βρίσκεται το περίφημο Ταζ Μαχάλ, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αμμοθύελλα. Το μνημείο δεν έχει υποστεί ζημιές. Επιπλέον 24 χωρικοί σκοτώθηκαν μόνο το Κεραγκάρθ, όπως μετέδωσε ο τοπικός Τύπος.

Στη ζώνη του Μπαρατπούρ, στο βόρειο Ρατζαστάν, ξεριζώθηκαν περίπου χίλιοι στύλοι ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να προκληθεί μια γιγαντιαία διακοπή ρεύματος και εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν και νέες θύελλες έως τη Δευτέρα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να μην κοιμούνται έξω, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί αυτήν την εποχή για να γλιτώσουν από την ανυπόφορη ζέστη.

Οι θύελλες αυτές είναι αποτέλεσμα της συνένωσης ενός βαρομετρικού χαμηλού, ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης υγρασίας εξαιτίας των ανέμων. Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, αυτού του είδους τα φαινόμενα ενδέχεται να γίνονται ολοένα και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Θύελλες και καταιγίδες αφήνουν πίσω τους κάθε χρόνο θύματα στην Ινδία, όμως αυτές της εβδομάδας αυτής ήταν μεταξύ των πιο φονικών των τελευταίων δεκαετιών,

Οι αρχές έχουν καταγράψει 79 θανάτους στο μεγάλο, φτωχό κρατίδιο Ούταρ Πραντές και 30 στη γειτονική, τουριστική περιοχή Ρατζαστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα