29 Μαρτίου 2024 / 5:05 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:05 μμ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βαρκελόνη υπέρ της ενωμένης Ισπανίας

από fimotro

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας διαδηλώνουν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελόνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, η οποία σηματοδότησε μια πρωτοφανή ρήξη σε 40 χρόνια δημοκρατίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελόνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζντεμόν, στη φυλακή», μια αναφορά στον αυτονομιστή καταλανό ηγέτη τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή η Μαδρίτη.

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Πριν από λίγο οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.

Στην περιοχή επικρατεί μεγάλο αίσθημα αβεβαιότητας καθώς ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε χθες τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας προχθές.

Ο Οριόλ Τζουνκέρας, ο αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας, επέμεινε σήμερα πως ο Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας. Είπε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.

Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελόνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».

«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.

«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα