29 Μαρτίου 2024 / 2:03 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:03 μμ

Ειδικό ταμείο για απρόβλεπτες περιστάσεις προτείνει η Λαγκάρντ στην ευρωζώνη

από fimotro

Υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund) στη ζώνη του ευρώ τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

Στην ομιλία της με θέμα «Μια πυξίδα για την ευημερία: τα επόμενα βήματα της οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στον επείγοντα χαρακτήρα της ολοκλήρωσης της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης πριν από την επόμενη κρίση.

«Μια πιο ενοποιημένη ζώνη του ευρώ μπορεί να είναι μια πυξίδα για την ευημερία της περιοχής και ένας φάρος ελπίδας στον κόσμο. Μπορεί να αποτελέσει πηγή παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και η απόδειξη ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί ακόμα να αποδώσει καρπούς», ανέφερε σχετικά η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. «Σε μια στιγμή που η πολυμέρεια αμφισβητείται σε όλο τον κόσμο, πολλοί ζητούν από τις χώρες της Ευρώπη να δείξουν ότι η συνεργασία μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομική ασφάλεια», προσέθεσε.

Στη βάση αυτή η Λαγκάρντ υποστήριξε πως ένα απαραίτητο βήμα για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης είναι η θέσπιση μιας Κεντρικής Δημοσιονομικής Ικανότητας (Central Fiscal Capacity), ήτοι ενός μηχανισμού που θα συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να αντισταθμίζει τους κραδασμούς, ανακουφίζοντας σε περιόδους ύφεσης από τη δημοσιονομική σύσφιγξη και δημιουργώντας δημοσιονομικά αποθέματα στους καλούς καιρούς.

Όπως εξήγησε, ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας άλλης κρίσης κατά 50%: «Διαπιστώσαμε ότι με ένα σχετικά μικρό κόστος ίσο με το 0,35% του ΑΕΠ ετησίως μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή κατά περισσότερο από 50%», ανέφερε σχετικά.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ προτείνει να τοποθετούνται ετησίως σε ένα ειδικό ταμείο για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund) 36 δισ. ευρώ, ήτοι το 0,35% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, από το οποίο θα χρηματοδοτούνται τα κράτη σε εποχές κρίσης για να αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες.

«Ανάλογα με το βάθος της ύφεσης, οι χώρες θα λαμβάνουν κεφάλαια από το ταμείο που θα τις βοηθούν να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις στον προϋπολογισμό τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, το ταμείο αυτό θα μπορούσε να δανειστεί, ωστόσο τυχόν δανεισμός θα επιστρεφόταν από τις μελλοντικές συνεισφορές των μελών  τους… θα είναι ένα προσωρινό μαξιλάρι και όχι ένα μόνιμο μαξιλάρι», ανέφερε η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ιδία υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της υπόλοιπης αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ. «Είναι ανάγκη να συμπληρωθούν τα κομμάτια της αρχιτεκτονικής που λείπουν, έτσι ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση. Αργά ή αργότερα, η επόμενη κάμψη θα έρθει», επεσήμανε και ενθάρρυνε την άμεση προώθηση της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών και τραπεζική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΟΝΕ.

«Οι προσεχείς συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία  να λάβουμε τα επόμενα βήματα για την τραπεζική ένωση (…) Μια συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ενιαία εγγύηση των καταθέσεων, μαζί με ένα οδικό χάρτη για τον περιορισμό των τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα, θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε απευθυνόμενη στο γερμανικό ακροατήριο που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ενιαία εγγύηση καταθέσεων.

Ενώ είναι γνωστό ότι η Γερμανία μπλοκάρει την ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων, για να αποφύγει τη μεταφορά βαρών στους Γερμανούς φορολογούμενους από προβληματικά τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, μιλώντας σε γερμανικό ακροατήριο, στην ανάγκη να υπάρξει μηχανισμός ασφάλισης των καταθέσεων, αλλά και ένα κοινό ταμείο για αντιμετώπιση τραπεζικών καταρρεύσεων.

Η ενιαία εποπτεία των τραπεζών, το νέο πλαίσιο για τις καταρρεύσεις τραπεζών και τα νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων «αποτελούν μεγάλα επιτεύγματα», τόνισε η Λαγκάρντ, αλλά «η έλλειψη ενός σχήματος κοινής ασφάλισης καταθέσεων και οικονομικής υποστήριξης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης θέτουν σε κίνδυνο όσα έχουν ήδη επιτευχθεί».

Μάλιστα, η Λαγκάρντ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Κύπρου, μιλώντας για τους κινδύνους που απειλούν τα κράτη της ευρωζώνης, όσο δεν υπάρχουν κοινοί μηχανισμοί προστασίας των καταθέσεων και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.

«Αν μια τράπεζα καταρρεύσει, το σύστημα εγγύησης καταθέσεων μιας χώρας μπορεί, τουλάχιστον μερικώς, να αποζημιώσει τους καταθέτες. Όμως, σε μια κρίση, όπου απειλούνται πολλές τράπεζες ταυτόχρονα, οι δυνατότητες ενός εθνικού συστήματος μπορεί να ξεπερασθούν. Τότε γίνεται αδύνατη η αποζημίωση των ασφαλισμένων καταθετών, εκτός αν αναλάβει τα βάρη η κυβέρνηση. Αν τα κόστη είναι μεγάλα, τότε γεννάται πρόβλημα εθνικού χρέους. Σκεφθείτε την περίπτωση της Κύπρου, το 2013», τόνισε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Ταμείου.

Η πρόταση του ΔΝΤ για την κοινή ασφάλιση των καταθέσεων, όπως την παρουσίασε η Κρ. Λαγκάρντ, είναι να υποχρεωθούν οι τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάλυψη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, να «καθαρίσουν με επιθετικό τρόπο τους ισολογισμούς τους», μειώνοντας τα προβληματικά δάνεια. «Καλωσορίζουμε τις πρόσφατες προτάσεις να αρχίσουν να εφαρμόζονται περιεκτικά σχέδια δράσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τόνισε η Λαγκάρντ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα