18 Απριλίου 2024 / 8:57 μμ
18 Απριλίου 2024 / 8:57 μμ

Εθνική: Πουλάει «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ!

από fimotro

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, βγάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα.

Η πώληση περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών και αφορούν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ύψους περίπου 1,1 δισ., από κάρτες περίπου 0,5 δισ. ευρώ και από δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά βάση ελεύθερους επαγγελματίες, ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια μέσου ύψους οφειλής 10.000 ευρώ, σε μακροχρόνια καθυστέρηση μέσος όρος τα 7 χρόνια .

Σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακίου NPLs είναι η Morgan Stanley, η οποία απέστειλε πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να συνάψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence. Οι μη δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν Μάρτιο – Απρίλιο.

Η τράπεζα, ως όφειλε, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, έχει στείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου. Οι οφειλές όσων ανταποκρίθηκαν εξαιρέθηκαν από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Από την αρχική (πριν τους τόκους) απαίτηση των 2 δισ. ευρώ, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν στον ισολογισμό έχουν σχηματισθεί ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις (σ.σ. πάνω από το 90%) και επομένως το συνολικό αποτέλεσμα της επιδιωκόμενης πώλησης αναμένεται να είναι κεφαλαιακά θετικό ή έστω ουδέτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα