28 Μαρτίου 2024 / 11:33 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:33 μμ

Εγκλωβισμένοι 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

από fimotro

Περίπου 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Όπως αναφέρει, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολες στα νησιά, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότερα από 13.000 άτομα.
Και ενώ τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν το 2015 να μετεγκαταστήσουν 63.000 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη, σε χρονικό διάστημα δύο ετών, μέχρι σήμερα μόνο 9.632 άτομα έχουν τελικά μεταφερθεί.
Η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και πιθανά μελλοντικά σενάρια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος ήταν το αντικείμενο συζήτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα με την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, αν και η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου εξακολουθεί να είναι «δύσκολη». Και παρουσίασε τις ενέργειες που γίνονται για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ο κ. Μουζάλας, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε για «υποκρισία» τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία δείχνουν το δάχτυλό τους στην Ελλάδα για τη μεταχείριση των προσφύγων, ενώ οι ίδιοι δεν παρέχουν τη βοήθεια που συμφώνησαν. Ο ίδιος χαιρέτισε την πρόταση της ευρωβουλευτή Cecilia για να γίνει η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο υποχρεωτική: «Αυτή είναι μια καλή βάση», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, για συνεχιζόμενη προσβολή και έκθεση της χώρας διεθνώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται το προσφυγικό ο κ. Μουζάλας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο οποίο στηλιτεύονται τα κακώς κείμενα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.
«Τα μέχρι τώρα “έργα και ημέρες” του κ. Μουζάλα συνεχίζουν να προσβάλλουν και να εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Αυτή τη φορά, είναι η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” που με εκτενές σημερινό της δημοσίευμα αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για το Μεταναστευτικό. Αποτυπώνει με στοιχεία τη θλιβερή πραγματικότητα και αναδεικνύει με αριθμούς το εύρος της κακοδιαχείρισης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, «για κάθε 100 δολάρια που ξοδεύονται για την Ελλάδα, τα 70 χάνονται».
Για ακόμα μια φορά, αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «επιβεβαιώνονται αυτά που επισημαίνουμε εδώ και καιρό: Ότι διαχειρίστηκαν ως λάφυρο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ανίκανη κυβέρνησή του, συνεχίζουν να βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα