25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

ΕΒΑ: Αύξηση 30% στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια

από fimotro

Απροετοίμαστες είναι οι τράπεζες της ΕΕ για τις νέες ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2018 και θα αλλάξουν τον τρόπο εγγραφής των προβλέψεων για επισφάλειες, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις για «αναμενόμενες απώλειες» (προτού δηλαδή το δάνειο «κοκκινίσει» επισήμως) και όχι για «καταγεγραμμένες απώλειες».
Οι αλλαγές αυτές θα επέλθουν με την εφαρμογή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IFRS 9.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) που πέρασε από τεστ τις τράπεζες της ΕΕ για να αξιολογήσει πώς θα επηρεαστούν από τα νέα δεδομένα, το 86% των τραπεζών εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν σε αύξηση 30% των προβλέψεων για επισφάλειες κατά μέσο όρο, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη ιδίων κεφαλαίων τους κατά 59- 75 μονάδες βάσης.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ο αρνητικός αντίκτυπος στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Πολλές τράπεζες δοκιμάζουν παράλληλα μοντέλα, εφαρμόζοντας τους παλιούς και τους νέους λογιστικούς κανονισμούς ταυτόχρονα, αναφέρει η ΕΒΑ.
Σημειώνεται ότι εάν και το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής της Βασιλείας (που διασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα) προβλέπει την εφαρμογή του IFRS 9 την 1η Ιανουαρίου 2018, η Κομισιόν ασκεί πιέσεις για μεταβατική περίοδο εφαρμογής έως το 2023 για τις τράπεζες της ΕΕ, ώστε να αμβλυνθούν οι παρενέργειες για την κεφαλαιακή τους θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα