29 Μαρτίου 2024 / 12:36 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:36 πμ

Πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο για τον Αλέξη Τσίπρα

από fimotro

Ένα από τα δυσκολότερα Σαββατοκύριακα της τελευταίας περιόδου θα περάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πιέσεις για νέα μέτρα, σε συνδυασμό με τις πολύ άσχημες δημοσκοπήσεις και τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και η πίεση που δημιουργεί με τις προκλήσεις της η Άγκυρα, δημιουργούν ισχυρό πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σε μία επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς παραμένουν υπό συζήτηση τρία «ακανθώδη» θέματα, ενώ ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει σήμερα στο Αμπού Ντάμπι, στη συνάντησή του με τον Φρ. Ολάντ και ενδεχομένως με την Αγκ. Μέρκελ, να υπάρξει μια πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αβάνα, είχε χθες διαδοχικές συνεργασίες με κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του, στις οποίες συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα εκφράστηκαν και ανησυχίες για τα μέτρα που αναμένεται ζητήσει το ΔΝΤ και το κατά πόσο αυτά θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμα, εκτιμήθηκε, ωστόσο, πως το Βερολίνο και συνολικά η Ευρώπη δεν θα θελήσουν να ανοίξουν «μέτωπα» την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.
Παράλληλα υπήρξε και ικανοποίηση από το σχέδιο του ESM, σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ως πιθανή εξέλιξη να υπάρξει μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς το ΔΝΤ να θέσει βέτο, κάτι που συνέβη και στην πρώτη αξιολόγηση.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για πολιτική διευθέτηση της αξιολόγησης, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει σήμερα στο Αμπού Ντάμι, για το οποίο ο κ. Τσίπρας αναχώρησε χθες το βράδυ. Εκεί, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO την οποία συνδιοργανώνουν τα ΗΑΕ και η Γαλλία, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει με τον Φρ. Ολάντ και κατά πάσα πιθανότητα και με την Άγκ. Μέρκελ, από τους οποίους θα συζητήσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το κλίμα, ωστόσο, που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε τη Δευτέρα, τουλάχιστον επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στις βασικές γραμμές αυτής της συμφωνίας».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί και πως «έχουμε καταλήξει στο 90%-95% των θεμάτων», αλλά «υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, τρία ζητήματα στα οποία σκαλώνει το πράγμα».
Το πρώτο ζήτημα, είπε, είναι τα εργασιακά, το δεύτερο αφορά τα δημοσιονομικά του 2018, όπου υπάρχει ένα μικρό, αλλά «γεφυρώσιμο», κενό της τάξεως των 200 έως 250 εκατομμυρίων και εκτίμησε ότι αυτό θα έχει λυθεί μέχρι τη Δευτέρα, ενώ το τρίτο ζήτημα υποστήριξε ότι αφορά τα ενεργειακά.
Στον δεύτερο πυλώνα, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, βρίσκεται η τεχνική συμφωνία σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό μέχρι το 2018, που αποτελούν τον πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης, το ζήτημα του χρέους και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, που είναι αλληλένδετο με το χρέος. Εμείς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θέλουμε να υπάρξει μία επί της αρχής συμφωνία τη Δευτέρα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «νέο μνημόνιο από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί», ενώ στην παρατήρηση ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ, «έχει κλείσει η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», σημείωσε πως «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει» και τόνισε ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές». Εν τω μεταξύ στο Αμπού Ντάμπι θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έως τις 4 Δεκεμβρίου με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη διάρκεια της επίσκεψή του, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση και το χρέος, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το Σαββατοκύριακο που ξεκινά αύριο, θα είναι ίσως το δυσκολότερο του Α. Τσίπρα από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Για να δούμε πως θα τα βγάλει πέρα με τόσα προβλήματα που έχει…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα