28 Μαρτίου 2024 / 5:09 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:09 μμ

Δύσκολα θα περάσουν τα αντίμετρα από τους Θεσμούς…

από fimotro

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κυβέρνηση μετά την πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν. Στην χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών πληροφορίες από τους δανειστές αναφέρουν ότι αρνήθηκαν τα αντίμετρα δημιουργώντας πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.  Από την πλευρά του Μαξίμου, κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επισήμανε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων). Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών φέρουν τους δανειστές να προκρίνουν ως βασικό αντίμετρο την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, την ώρα που η ελληνική πλευρά προκρίνει την μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τοπ ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το ΔΝΤ έχει θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης τη λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις. ευρώ για το 2019 και μετά. Η ίδια πηγή, ωστόσο, αισιοδοξεί ότι αυτό το μέγεθος μπορεί να περιοριστεί όταν το ΔΝΤ θα ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα θετικά στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 2016, όπως είναι η υπεραπόδοση των εσόδων και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Επί της ουσίας, όλα τα νέα μέτρα ξεδιπλώνουν από σήμερα στην διαπραγμάτευση τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι επόμενες 48 ώρες (έως την Παρασκευή ή το Σάββατο ενδεχομένως) θα κρίνουν αν και ποιοι θα χάσουν από ένα έως και δύο μηνιάτικα (μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των φόρων και μείωσης των συντάξεων) και ποιοι λιγότερα.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα πρέπει να απαντήσουν αν -πέραν από το όποιο αμπαλάζ επιλέξει η κυβέρνηση- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ή θα περιοριστούν – ίσως στα 3-3,2 δισ. ευρώ. Και εχθές καταγράφηκε μεγάλη διαφορά αντίληψης για το πώς εννοούν κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τις εξαγγελίες για «αντίμετρα». Όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου που μετέχει στις συσκέψεις «για άλλα ζητάνε περισσότερα στοιχεία και για άλλα διαφωνούν».

Τα πράγματα δυσκολεύουν. Με δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πάση θυσία η αξιολόγηση, η συμφωνία θεωρείται πιθανή. Όποια μέτρα και αν αναγκαστεί να πάρει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα