16 Απριλίου 2024 / 4:06 μμ
16 Απριλίου 2024 / 4:06 μμ

Δραματική η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού»

από fimotro

«SOS» εκπέμπει η Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού», η οποία φιλοξενεί τους διπλάσιους –ακόμη και περισσότερους ορισμένες φορές- ασθενείς από όσους προβλέπει ο σχεδιασμός, δηλαδή 40 αντί για 20 που είναι τα κρεβάτια της, με τα ράντζα στο διάδρομο να είναι μόνιμα παρατεταγμένα.

Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο ένατος όροφος του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας είναι «έρμαιο» μιας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που έχει αργήσει δραματικά στην Ελλάδα, με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους να ζητούν λύσεις.

«Ο ανώτατος αριθμός νοσηλευομένων που υπήρξε μόνο σε μια ημερομηνία ήταν 53 άτομα. Συνήθως ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 30-40 νοσηλευομένων», αναφέρει η διοικήτρια του «Ευαγγελισμού», Νάγια Μητσάκη, η οποία εξηγεί ότι το βασικότερο πρόβλημα της κλινικής είναι οι εισαγωγές κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. «Πρόκειται για επιπλέον του 50% των νοσηλευομένων της κλινικής αυτή τη στιγμή. Εχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια», κάτι που επιβεβαιώνει και ο ψυχίατρος και διευθυντής ΕΣΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» δεν προέβλεπε να δέχεται και εισαγγελικές εντολές, κάτι που έχει όχι μόνο καταστρατηγηθεί, αλλά ο «Ευαγγελισμός» φέρεται να δέχεται περισσότερες από άλλα νοσοκομεία. Μεταξύ των λόγων, όπως εξηγεί η διοικήτρια, είναι ότι πρόκειται για ένα νοσοκομείο σε κεντρικό σημείο αλλά και ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με όλες τις ειδικότητες γιατρών.

Ωστόσο, οι ακούσιες νοσηλείες έχουν καταρχάς μίνιμουμ χρόνο νοσηλείας, ενώ ενέχουν και κίνδυνο από ασθενείς με αυτοκαταστροφικές τάσεις, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται προσωπικό από «πάνω τους», μια πολυτέλεια για τα σημερινά δεδομένα των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου.

Την περασμένη Πέμπτη στην Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύονταν 42 ασθενείς, ενώ υπήρχαν 21 νοσηλευτές και τρεις εκπαιδευόμενοι.

Οπως ανέφερε η Ελένη Κεϊμαλή, διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, το ευτυχές είναι ότι η ψυχιατρική κλινική δεν έχει πληγεί τόσο πολύ από την έλλειψη νοσηλευτών, η οποία σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Μηνυτήρια αναφορά

Μηνυτήρια αναφορά αναμένεται να καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» για την υπερφόρτωση της Ψυχιατρικής Κλινικής. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι οι ασθενείς στερούνται στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής.

«Δεν υπάρχει προαύλιος χώρος, καθώς η κλινική βρίσκεται στον 9ο όροφο (παγκόσμια πρωτοτυπία!). Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος και συνθήκες ηρεμίας, με συνέπεια να δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους. Αρκετές φορές σε αρρώστους με παθολογικά προβλήματα αναγκαστικά γίνονται νοσηλευτικές πράξεις στο διάδρομο, προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των αρρώστων. Οι δε συνθήκες υγιεινής μεταφράζονται σε… μία τουαλέτα για 20 αρρώστους», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

Αλλαγή εφημεριών

Με πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας αναδιαμορφώνει το χάρτη εφημερίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων και κλινικών, ενώ εντάσσει πλήρως στις εφημερίες τα πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή το «Αττικό» και το «Αιγινήτειο».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που ισχύει από 1η Οκτωβρίου, τα γενικά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ομαδοποιούνται σε τρεις ομάδες εφημερίας, με κάθε μία ομάδα να αποτελείται από τρία νοσοκομεία, τα οποία εκτελούν 24ωρη εφημερία, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 της επόμενης.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο» θα εκτελούν 24ωρες εφημερίες, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 της επόμενης.

Η διοικήτρια του «Ευαγγελισμού», Νάγια Μητσάκη, θεωρεί ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα αυτή η ρύθμιση, δεδομένου μάλιστα ότι για κάθε ομάδα νοσοκομείων υπάρχει πληθυσμός ευθύνης, δηλαδή από συγκεκριμένες περιοχές. «Πιστεύω ότι θα μειώσει λίγο τη ροή προς τον “Ευαγγελισμό” το νέο σύστημα», λέει.

Γιατροί και εργαζόμενοι όμως υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ουσιαστικά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργείου και εκτιμά ότι με την αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών δεν λύνονται τα προβλήματα. «Οποιες αλλαγές στα προγράμματα εφημεριών και αν γίνουν, με τον όγκο των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία, η κατάσταση όχι μόνο δεν θα βελτιώνεται, αλλά θα επιδεινώνεται διαρκώς για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές ψυχικής υγείας και με τις εισαγγελικές εντολές θα δυσκολέψει σημαντικά η λειτουργία των εφημερευόντων νοσοκομείων». Ζητά αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαΐτειου» κάνουν λόγο για μη ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου από τις αυξημένες εφημερίες που προβλέπονται στο νέο σύστημα. Οπως λένε, ήδη οι μισοί ασθενείς που προσέρχονται σε εφημερία λόγω έλλειψης κενών κλινών νοσηλεύονται στα χρόνια τμήματα, όπως το γηροψυχιατρικό. «Αν και οι οργανικές θέσεις του προσωπικού είναι 1.400, στο νοσοκομείο υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Πάντως, τα προβλήματα στον «Ευαγγελισμό», σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τόσο η διοικήτρια όσο και οι εργαζόμενοι, χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αμέσως μετά το μεγάλο σεισμό και την καταστροφή κτιριακών εγκαταστάσεων των ΨΝΑ «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο».

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από το 2002 χωρίς κανέναν προγραμματισμό και οργάνωση των δομών τους άνοιξαν οι πύλες των δημόσιων νοσοκομείων για την εγκατάσταση Ψυχιατρικών Τμημάτων, και μετά το κλείσιμο της ψυχιατρικής δομής της Λέρου, τα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν σοβαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα