29 Μαρτίου 2024 / 2:29 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:29 μμ

Δραγασάκης: Η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, το μεταθέτει

από fimotro

Επιμένει η κυβέρνηση στο θέμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, με τον νέο υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη να επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί σκοπιμότητας και να την απορρίπτει σαν λύση, ταυτίζοντάς της με μια ημι-μνημονιακή κατάσταση.

«Κακώς έχει έρθει στο κέντρο της συζήτησης το θέμα της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  Γ. Δραγασάκης, από το οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας μάλιστα ότι «η προληπτική γραμμή προσθέτει αβεβαιότητα και κινδύνους».

Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και αρκετοί φορείς της οικονομίας διατύπωσαν την άποψη ότι το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής δεν είναι «θέμα αρχής» υποστήριξε ο Γιάννης Δραγασάκης

Το θέμα αρχής είναι τι θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό είναι πρώτον η απεξάρτηση από τα μνημόνια, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις. Να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες που πέρασαν τη διαδικασία.

Το δεύτερο είναι να μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας από τις αγορές. Το τρίτο είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Να το σχεδιάσουμε εμείς, να έχουμε την «ιδιοκτησία» του. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η κυβέρνηση, σημείωσε.

Όπως είναι βασικό να θωρακιστεί η χώρα καθώς βγαίνοντας από ένα καθεστώς χρεοκοπίας είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Για να το αντιμετωπίσουμε συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα. Να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά, ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ηδη με τα χρήματα που μαζέψαμε και αυτά που έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι θεσμοί πλησιάζουμε στο να καλύψουμε τις ανάγκες του επόμενου χρόνου.

Η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, το μεταθέτει. Σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση, εγκρίσεις από κοινοβούλια και διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά η προληπτική γραμμή ισχύει για ένα ή δυο χρόνια το πολύ. Τι θα γίνει αν μετά υπάρξει πρόβλημα; Θα έχουμε νέα προγράμματα; αναρωτήθηκε.

Η απάντηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι οι νέες προληπτικές γραμμές. Εχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι θα έρθουν κάποιοι να μας επιβάλουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πάντα. Πρέπει να έχουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, ήταν κρίση παραγωγικού υποδείγματος. Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, στοχευμένα να μειώσουμε τη φορολογία και να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος. Αυτό θα απαντηθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και την αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάζουμε.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη ένας επιπλέον λόγος για το μαξιλάρι είναι ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ο θεσμός «ύστατου δανειστή», όπως στις ΗΠΑ και αλλού. Ισως αυτό το μαξιλάρι θα μπορούσε αν δεν χρειαστεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ταμείο ώστε να ξέρουν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι για πρώτη φορά συζητείται σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες είπε ότι δεν περιμένει «εκπλήξεις» από τα stress test. Η κυβέρνηση είναι υπέρ της ακόμα ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων με όρους κοινωνικής προστασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα