28 Μαρτίου 2024 / 11:05 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:05 πμ

Διπλή εμπλοκή με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

από fimotro

Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ήταν από αυτά που απασχόλησαν τη χθεσινή ημερήσια ατζέντα των Θεσμών, οι οποίοι συναντήθηκαν για να επιλύσουν τις εκκρεμότητες με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ. Δημ. Παπαδημητρίου, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή.
Οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο πλευρών που παραμένουν και δεν έχουν λυθεί εστιάζουν σε δύο κρίσιμα ζητήματα: στο ποιοι τελικώς φόροι θα συμπεριληφθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όπως επίσης και από ποιο όριο χρεών θα μπορεί μια επιχείρηση να εντάσσεται στο ευεργετικό θεσμικό πλαίσιο.
Είναι φανερό πως υπάρχει διαφορετική αφετηρία σκέψης στο εγχείρημα μεταξύ κυβένρησης και θεσμών αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον ως προς το όριο δείχνουν να είναι πιο κοντά στην άποψη των θεσμών.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό συνολικές οφειλές σε Δημόσιο και τράπεζες από 20 χιλ. ευρώ και πάνω. Αντιθέτως, οι Θεσμοί αλλά και τραπεζικά στελέχη τρέφουν την εκτίμηση πως το όριο αυτό θα «στιβάξει» κυριολεκτικά πολλές υποθέσεις προς εξέταση, οι οποίες δυνητικά θα εκτροχιάσουν τη σχετική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και έγινε πολύ καλή συζήτηση υπάρχουν σημεία που χρειάζονται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.
Ενα δεύτερο καίριο θέμα είναι πως οι Θεσμοί επιθυμούν την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όλων των οφειλόμενων φόρων μεταξύ αυτών και των παρακρατούμενων ΦΠΑ και ΦΜΥ σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εκτιμά πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, μπορεί να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Οι τράπεζες μπορούν και θα βοηθήσουν στο επίπεδο χορήγησης τεχνολογίας, καθώς επιθυμούν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αφού πραγματοποιούν κυριολεκτικά αγώνα δρόμου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων τους για φέτος στα NPE’s (μη εξυπηρετούμενα χρηματοοικονομικά ανοίγματα).
Ας σημειωθεί πως το νομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση με όριο τα 20 χιλ. ευρώ και χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης στις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ.
Ωστόσο, αφού ο νόμος αυτός θα επιτρέψει μια δεύτερη εκκίνηση της οικονομίας, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες βιώσιμες επιχειρήσεις να ανασάνουν, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν την πρόθεση και από τις δυο πλευρές οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος άμεσα, να διευθετηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα