29 Μαρτίου 2024 / 5:38 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:38 μμ

Διευρύνει το προβάδισμά του ο Ολλανδός Εθνικιστής

από fimotro

Άνοιξε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Ολλανδία με τον ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστή Γκέερτ Βίλντερς να προηγείται μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις προκαλώντας ανησυχία στη γηραιά ήπειρο. Ο ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 20%. Έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου την έναρξη μιας «Πατριωτικής Άνοιξης» για την Ευρώπη και αυτό γιατί, αμέσως μετά τις ολλανδικές εκλογές, καλούνται στην κάλπη αρχικά οι Γάλλοι – ο πρώτος γύρος τον Απρίλιο, ο δεύτερος το Μάιο-και στη συνέχεια οι Γερμανοί ψηφοφόροι, τον Σεπτέμβριο.
Ο συντηρητικός Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έρχεται δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 16%.

Πάντως, σε αντίθεση με την ανέλπιστη νίκη του Τραμπ και την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για το Brexit, θεωρείται αναμενόμενη μία νίκη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). Ο Βίλντερς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα δύο τελευταία χρόνια και το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτος ο σχηματισμός μιας πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές. Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο πρωθυπουργός Ρούτε του συντηρητικού κόμματος «VVD», βασίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από τα χρόνια της λιτότητας (2012-14) για να ανακτήσει τη δημοτικότητα του ιδίου και του κόμματός του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, όλα τα κόμματα στην Ολλανδία, εκτός από ένα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Βίλντερς, οι απόψεις του οποίου θεωρούνται από πολλούς προσβλητικές ή και αντισυνταγματικές.

Στις ολλανδικές εκλογές συμμετέχουν 31 κόμματα και τα 14 από αυτά αναμένεται ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στο 150μελές κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αν το κόμμα του Βίλντερς «PVV» κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο Ρούτε θα κληθεί πιθανότητα να συγκροτήσει έναν κεντρώο συνασπισμό με άλλα κόμματα.

«Στην περίπτωση αυτή θα παραμείνουμε προσηλωμένοι και θα κυβερνήσουμε τη χώρα μέχρι να υπάρξει ένας νέος συνασπισμός, αυτό θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη και τέσσερα χρόνια», έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα