20 Απριλίου 2024 / 1:35 πμ
20 Απριλίου 2024 / 1:35 πμ

Διακόπηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ για την έγκριση του Σχεδίου για το Ελληνικό

από fimotro

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε απόψε να διακόψει τη συνεδρίαση για τη συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσον αφορά την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω παρέλευσης ώρας.

Επίσης, η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνει συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Η συνεδρίαση προσέθεσε νέα αβεβαιότητα στην προοπτική υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ήρθε να προστεθεί στη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, τα οποία διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η αποκρατικοποίηση κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο».

Το ΣΟΑ είναι αυτό που θα γίνει προεδρικό διάταγμα ώστε να πολεοδομηθεί η περιοχή. Αν το ΚΑΣ προτείνει την κήρυξη της έκτασης ή μέρους αυτής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλάζει ο τρόπος σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων. Και αυτό, διότι θα απαιτούνται κυριολεκτικά δεκάδες άδειες, μελέτες και υπογραφές για το κάθε ένα οικοδόμημα ή και για μια απλή κατασκευή, πριν αυτά ξεκινήσουν.

Αντιθέτως, το μνημόνιο προβλέπει μια διαδικασία ανάλογη αυτής του μετρό με την οποία εάν υπάρξει ένδειξη αρχαιολογικού ευρήματος κατά την εκτέλεση των έργων, τότε θα υπεισέρχεται η αρχαιολογική υπηρεσία για να αξιολογεί και κατόπιν να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις για τη διάσωση και ανάδειξη των τυχόν αρχαιοτήτων.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα με την αρχαιολογική υπηρεσία ανέκυψε αιφνιδιαστικά πριν από ακριβώς έναν χρόνο και μετά την υπογραφή της σύμβασης του Δημοσίου με τον επενδυτή, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έθεσαν ζήτημα κήρυξης σχεδόν ολόκληρης της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα