28 Μαρτίου 2024 / 3:23 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:23 μμ

Δεν υπάρχουν 80 εκατ. για νέες ταυτότητες!

από fimotro

Σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας προκαλεί το συνολικό κόστος αντικατάστασης που ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ!
Το κονδύλι δεν έχει εξασφαλιστεί από τα κρατικά ταμεία και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, τότε το κόστος για κάθε ταυτότητα θα βαρύνει τον Ελληνα πολίτη και θα ανέρχεται σε περίπου 10 ευρώ. Οι νέες ταυτότητες θα είναι τύπου… πιστωτικής κάρτας, με τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά).
Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση των Αμερικανών οι οποίοι προειδοποιούν με επαναφορά της βίζας, αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες. Σημειώνεται ότι ως καταληκτικό χρονικό διάστημα αντικατάστασης είχε οριστεί ο Απρίλιος του 2017.
Πάντως οι δύο επιτροπές που είχαν συσταθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε και το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο παραμένει στα συρτάρια μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να το πάει στη Βουλή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών θα απαιτηθούν έως και 15 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού που σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να δείξουν ανοχή για να παραμείνει η Ελλάδα στο πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει με όλους τους τρόπους πως οι ταυτότητές μας είναι ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία τους και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους, παρουσιάζοντας παραδείγματα υποθέσεων. Επίσης, η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα