29 Μαρτίου 2024 / 1:49 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:49 πμ

Δεν τελειώσαμε με τη Συρία, προτεραιότητά μας η απομάκρυνση του Άσαντ, λέει ο Τραμπ

από fimotro

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων επεμβάσεων στη Συρία παρόμοιων με αυτή των 59 πυραύλων Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής με στόχο βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ με την επιστολή που έστειλε στο Κογκρέσο προκειμένου να το ενημερώσει – με δύο ημέρες καθυστέρηση – για τις ενέργειές του.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, προκειμένου να υπερασπιστούν τα σημαντικά εθνικά τους συμφέροντα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Την ίδια ώρα η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, δήλωσε ότι η αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία και η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ.

Όπως είπε σε συνέντευξη της στο CNN οι προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, η μείωση της επιρροής του Ιράν στη Συρία και η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει πολιτική λύση με τον Άσαντ στην εξουσία» δήλωσε η Χάλεϊ.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Μαρτίου, ωστόσο, ήταν η ίδια που είχε δηλώσει ότι «επιλέγεις τις μάχες σου και τώρα προτεραιότητά μας δεν είναι να επικεντρωθούμε στην απομάκρυνση του Άσαντ».

Τη σύγχυση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική επιβεβαίωσαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Συρία την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και στη συνέχεια τη σταθεροποίηση της χώρας.

Με την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και την εξάλειψη του αυτοανακηρυχθέντος «χαλιφάτου» θα εκριζωθεί ή τουλάχιστον θα μειωθεί μια απειλή που θέτει η τζιχαντιστική οργάνωση όχι μόνο ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά και ενάντια «στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα.

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις προτεραιότητες μας. Και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η συντριβή του ΙΚ», τόνισε.

«Μόλις η απειλή που θέτει το ΙΚ μειωθεί ή εξαλειφθεί, πιστεύω ότι θα μπορούμε τότε να στρέψουμε την προσοχή μας απευθείας στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία», σημείωσε ο Τίλερσον, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κατορθώσει «να αποτρέψει τη συνέχιση του εμφυλίου πολέμου (σε όλη την χώρα) και να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για να ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών συζητήσεων».

Όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες αυτές απαιτούν και την συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιλέξει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο υποστηρίζοντας την εκεχειρία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα αυτής στην Αστάνα, αλλά και στην Γενεύη», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εάν κατορθώσουμε να εγκαθιδρύσουμε ζώνες κατάπαυσης του πυρός στην Συρία (…) θα έχουμε τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε πως δεν ανησυχεί για πιθανά ρωσικά αντίποινα έπειτα από την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας. «Οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος σε αυτή την επίθεση», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα