25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Δεν θα γίνει το μίνι Eurogroup για το Ελληνικό χρέος!

από fimotro

Καθόλου δεν είναι καλά τα νέα σχετικά με τη μάχη που δίνει η χώρα για την ρύθμιση του χρέους. Δεν θα γίνει τελικά η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή για το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο μετά τη ματαίωσή του φαίνεται πως όλα πάνε πίσω. Η DW αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Υπενθυμίζεται πως χθες πληροφορίες ανέφεραν πως θα διεξαγόταν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έκτακτο mini Eurogroup, αλλά χωρίς την… Ελλάδα, για τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό θα λάμβαναν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας) ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση προσπαθούσε το βράδυ της Τρίτης να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις των διαφόρων πλευρών, που εμπλέκονται στο θέμα και κυρίως εκείνων που σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» επρόκειτο να μετέχουν την Παρασκευή στην καθοριστική σύνοδο των ισχυρών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, (Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας), με την παρουσία εκπροσώπων του ΔΝΤ (όχι της Λαγκάρντ), της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Η αρχική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μάλλον αμήχανη καθώς τη σύνοδο σχολίασαν μόνο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς την «προγραμματισμένη συνάντηση». Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με δεδομένο ότι η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε ότι θα γίνει έκτακτη συνάντηση για την Ελλάδα.

Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για πολύ σοβαρή προσπάθεια να διαμορφωθεί μία κοινή στάση, μετά από πολύ καιρό, όλων των πλευρών των δανειστών (κυρίως να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, σε Βερολίνο και ΕΚΤ, αλλά και σε… Βερολίνο και Κομισιόν!), ώστε να συζητηθεί με την Ελλάδα μία τελικά συμφωνία πακέτο τον Δεκέμβριο ή όποτε λήξουν οι σχετικές συζητήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν βασίμως ότι η συνάντηση της Παρασκευής ήταν μια εξέλιξη την οποία επέβαλε η στάση του ΔΝΤ, το οποίο ζητά μία «καθαρή» και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να συνεχίσει να μετέχει στο πρόγραμμα. Και ακριβώς επειδή ξεκάθαρη επιδίωξη των Γερμανών πρωτίστως είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα το πρόβλημα πρέπει να λυθεί πριν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά φτάσουν στο τελικό σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα