25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Δεν αρέσουν καθόλου στους δανειστές οι εξαγγελίες Τσίπρα

από fimotro

KomisionΒαρύ είναι το κλίμα που μεταφέρουν ξένοι αξιωματούχοι στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, εν αναμονή του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, που εκφράζουν ανησυχία για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, συνολικά.
Όπως σχολιάζουν ο Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει πως θα κάνει κάποιες παροχές, όπως άλλωστε έχει και το δικαίωμα με τη λογική ότι υπάρχει υπέρβαση των στόχων. Ωστόσο όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν υπήρχε ενημέρωση για το περιεχόμενο των εξαγγελιών.
Εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των θεσμών, αξιωματούχοι παρατηρούν ότι δεν είναι σωστός ούτε ο χρόνος που επιλέχθηκε να ανακοινωθούν οι παροχές, αφού το πολιτικά ορθό θα ήταν να γίνουν οι ανακοινώσεις τον Απρίλιο και αφού θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος και η πιστοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, ώστε να είναι πλέον βέβαιο πως υπάρχει υπέρβαση των στόχων.
Τώρα, έγινε παροχολογία επί προβλέψεων σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι με γνώση των συζητήσεων στους κόλπους των θεσμών. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως προβληματικό είναι και το περιεχόμενο των παροχών, αφού αντισταθμίζουν πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για συντάξεις και υποστηρίζουν πως οι όποιες παροχές θα μπορούσαν για παράδειγμα να αφορούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις ή άλλες παρεμβάσεις με μονιμότερο χαρακτήρα. Ξένος αξιωματούχος επισημαίνει την ίδια ώρα πως το Eurogroup ήταν πολύ κακό και η μόνη πλευρά που ουσιαστικά προσπάθησε να επιτύχει κάποιο συμβιβασμό ήταν η Κομισιόν.
Βαρύ το κλίμα στην τρόικα μετά τις εξαγγελίες – Κινδυνεύει η αξιολόγηση;
Ο ίδιος παράγοντας εκτιμά πως το πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup πρέπει να γίνει πιο ελαστικό, αλλά μετά την παροχολογία στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση η προσπάθεια ακόμη και από την Επιτροπή προς μια πιο ευνοϊκή κατεύθυνση, δυσκολεύει και εκφράζει ανησυχία πως υπάρχει πρόβλημα με τη\ δεύτερη αξιολόγηση στο σύνολό της
Γερμανικά πυρά
Αντί για λιτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σπάει τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, όπως σχολιάζει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Bild» αναφερόμενο στα μέτρα πoυ ανακοίνωσε στο χθεσινό του διάγγελμα. Ο Τσίπρας μοιράζει χρηματικά δώρα αντί για λιτότητα, προσθέτει η «Bild».
«Την Πέμπτη το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, σε ζωντανή σύνδεση μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι θέλει να προσλάβει 5.000 νέους γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων, αντί να κάνει οικονομία», επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.
Για την «Bild», o Τσίπρας σπάει τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας ανακοινώνοντας τα χθεσινά μέτρα, λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Η Κομισιόν
Αιφνιδιασμένες εμφανίζονται οι Βρυξέλλες από τις παροχές που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι δεν ήταν ενήμερη η ΕΕ για τα όσα ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού φέρεται, κατά τις ίδιες πηγές να δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018 αλλά και των επόμενων ετών.
Πηγές των δανειστών δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται είχε συμφωνήσει μαζί τους ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές οι οποίες πρόσκεινται στην Κομισιόν ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
Φλαμπουράρης
Ερωτηθείς για το αν το μέτρο είχε την έγκριση των δανειστών, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι, “αφού είναι από τα πλεονάσματα που διαθέτουμε εμείς, δεν χρειάζεται ‘άδεια’ από τους δανειστές, αν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους μας, ίσως χρειαζόταν να επέμβουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα