19 Απριλίου 2024 / 7:32 πμ
19 Απριλίου 2024 / 7:32 πμ

Δείτε live τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι για την επέτειο της Βαστίλης

από fimotro

Παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με την ευκαιρία της γαλλικής εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου.

Στην παρέλαση θα συμμετάχουν 3.720 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα.

«Είναι μια καταπληκτική εθνική γιορτή. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή. Θεαματικό», είχε σχολιάσει χθες το απόγευμα ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν. «Τα δύο έθνη μας είναι ενωμένα, μαζί, για πάντα, από το πνεύμα της επανάστασης και της μάχης για την ελευθερία», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν θα εκφωνήσει σύντομη ομιλία μετά την παρέλαση.

Στη Νίκαια ωστόσο η εθνική επέτειος τιμάται σε βαριά ατμόσφαιρα, λόγω της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση. Ογδόντα έξι κεριά θα ανάψουν πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πριν από ένα χρόνο στην προβλήτα για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής. Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) ένα φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και του Ι.Κ..

Μετά την αναχώρηση του Τραμπ, ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νίκαια με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας. Πριν την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί μια συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν στον ουρανό 86 μπαλόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα