29 Μαρτίου 2024 / 3:56 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:56 πμ

Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας για «εξέγερση»!…

από fimotro

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο Ραχόι ξηλώνει την κυβέρνηση της… ανεξάρτητης Καταλονίας

Την παύση της καταλανικής κυβέρνησης και του ηγέτη των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζδεμόν και την προκήρυξη τοπικών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο και το «πράσινο φως» από τη Γερουσία για ενεργοποίηση του άρθρου 155, ο κ. Ραχόι τόνισε ότι «σήμερα λάβαμε τα πρώτα μέτρα για την κατάσταση στην Καταλονία».

Όπως ανέφερε, η ισπανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κηρύξει παράνομη τη σημερινή διακήρυξη ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

«Αποφασίσαμε να παύσουμε την καταλανική κυβέρνηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης Πουτζδεμόν ενώ αποφασίστηκε να λυθεί και το καταλανικό κοινοβούλιο. Οπως είπε ο ισπανός πρωθυπουργός, θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.

Θα παυθεί επίσης ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.

Η Μαδρίτη αίρει την αυτονομία της Καταλονίας

Νωρίτερα, το τοπικό κοινοβούλιο στην Βαρκελώνη ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ λίγο αργότερα η ισπανική Γερουσία ψήφιζε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 155, που προβλέπει αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και παύση της τοπικής κυβέρνησης.

Στη Βαρκελώνη το αίτημα ανεξαρτησίας προήλθε από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις.

«Θα συγκροτήσουμε την Καταλανική Δημοκρατία ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος δικαίου», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και το «ναι» επικράτησε συντριπτικά. Συγκεκριμένα, τα «ναι» ήταν 70, τα «όχι» 10, ενώ υπήρξαν και δυο λευκά (όπως εξηγεί η Elpais η επιλογή της μυστικής ψηφοφορίας έγινε γιατί η ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας συνιστά προδοσία και τιμωρείται με φυλάκιση ως 35 χρόνια).

Το αποτέλεσμα προκάλεσε πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο με το σύνθημα «ας φτιάξουμε τη Δημοκρατία». Από την άλλη πλευρά, αποτελεί επώδυνο χτύπημα για τους πολλούς καταλανούς που είναι κατά της ανεξαρτητοποίησης. Αλλωστε οι Ciudadanos, το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όπως και το Λαϊκό αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που μέσω twitter κάλεσε όλους τους Ισπανούς να επιδείξουν ενότητα. «Θα αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Καταλονία», υπογράμμισε.

Λίγο αργότερα και επίσημα η Γερουσία ψήφισε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας δίνοντας τη δυνατότητα στην κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα. Υπέρ τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, κατά 47 ενώ υπήρξε μια αποχή.

Μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι «αυτό που έγινε σήμερα στο καταλανικό κοινοβούλιο είναι η απόδειξη του πόσο απαραίτητο ήταν να εγκρίνουμε την ενεργοποίηση του άρθρου 155».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα