29 Μαρτίου 2024 / 5:16 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:16 μμ

Δίωξη σε βάρος Σάλλα και Προβόπουλου για τη διαχείριση αποθεματικών των Ταμείων

από fimotro

Ποινικά ελεγχόμενοι από την δικαιοσύνη είναι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Την δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, και αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό .Η υπόθεση αφορά στη διαχείριση σχετικά με τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Η έναρξη της ποινικής διαδικασίας βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε την σχετική έρευνα και κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ).

Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα