28 Μαρτίου 2024 / 2:30 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 2:30 μμ

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου

από fimotro

Την έναρξη της εξάμηνης εσθονικής προεδρίας της ΕΕ κήρυξαν ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ από το Ταλίν, σήμερα το πρωί.

“Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε” είπε ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γ. Ράτας. “Να κάνουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο δυνατή. Να φέρουμε απτά αποτελέσματα σε 6 μήνες για όλους τους Ευρωπαίους. Αν οι πολίτες το δουν σε 6 μήνες τότε θα έχουμε πετύχει”, σημείωσε.

Στη συνέχεια παρέθεσε τις 4 προτεραιότητες της Εσθονικής Προεδρίας: 1) μια ανοιχτή και καινοτόμα οικονομία, 2) την ολοκλήρωση της ψηφιακής αγορά με καθιέρωση της ελευθερίας διακίνησης δεδομένων ως την 5η ελευθερία της ΕΕ, 3) την ασφάλεια και την άμυνα και 4) μια περιεκτική και βιώσιμη Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός υπολόγισε το κέρδος από τη ψηφιακή αγορά στα 400 δισ. ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε από την πλευρά του ότι αυτή είναι η πρώτη και σαφώς εμβληματική Προεδρία για την Εσθονία, επαίνεσε της προσπάθειες της εσθονικής κυβέρνησης, και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι μικρές χώρες έχουν πετυχημένες προεδρίες.

“Δεν έχω ακόμα κινητό, ακόμα και έτσι όμως το ξέρω ότι το μέλλον είναι ψηφιακό και η ψηφιακή οικονομία πρέπει να γίνει τμήμα του ευρωπαϊκού DNA όπως είναι τμήμα του DNA της χώρας σας”, είπε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει 140 προτάσεις για το θέμα και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας προτεραιότητα και την προώθηση και την επιτυχία του δικτύου 5G που θα επιφέρει 146 δις ευρώ και 2,4 εκ θέσεις εργασίας στην οικονομία.

“Πρέπει να επενδύσουμε στο ψηφιακό μας μέλλον”, είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, “η επιτυχία της ψηφιακής αγοράς εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων”, τόνισε.

“Μπορώ να βασιστώ στην προεδρία για να προωθήσει και την ψηφιακή αγορά και την ασφάλεια”, είπε. Ζήτησε, τέλος, επιτάχυνση σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασύλου.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, ο Πρόεδρος είπε ότι η Λεπέν πήρε 11 εκατ. ψήφους και ως υπόθεση ο λαϊκισμός δεν έχει τελειώσει, ενώ σημείωσε ότι οι νέοι “δεν έλκονται περισσότερο από άλλους στον λαϊκισμό”.

Σημείωσε δε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να μιλάνε κατανοητά και υπενθύμισε ότι στέλνει τους Επιτρόπους σε περιοδεία σε κοινοβούλια και αλλού – “δεν είμαστε φυλακισμένοι στις Βρυξέλλες”.

Γιούνκερ: Aυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Crans Montana, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: “Πάντα είμαι έτοιμος να πάρω ο ίδιο το αεροπλάνο όταν πρόκειται για την ειρήνη. Αυτή τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στην Εσθονία, για αυτό δεν πήγα ο ίδιος. Χθες πήρα το αεροπλάνο αρχικά για το Βερολίνο και μετά για το Ταλίν”.

“Ελπίζω ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι παραγωγικές”, είπε. “Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν ήταν πολλά υποσχόμενος, αλλά όπως είπα, “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση του νησιού”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας συμπλήρωσε ότι “είχα διμερείς συναντήσεις για το Κυπριακό με σχετικούς ανθρώπους και ως Εσθονός γνωρίζω πόσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα”.

“Είναι ευθύνη μας”, συμπλήρωσε, “ως να βρούμε ως Προεδρία την καλύτερη δυνατή λύση”. “Θα θέσω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ”.

“Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα