28 Μαρτίου 2024 / 7:46 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:46 μμ

Γερμανικά ΜΜΕ: Δυσωδία μέχρι τον ουρανό, η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια

από fimotro

«Δυσωδία μέχρι τον ουρανό» είναι ο σχετικός τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας ήταν προγραμματισμένη. Διότι επί της αρχής το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο: δεδομένου ότι στην παρούσα φάση οι δήμοι και κοινότητες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες διαρκώς ανανεώνονται.

Κατά περίπτωση οι υπάλληλοι αναγκάζονται μετά την λήξη των συμβάσεών τους και για λόγους που άπτονται του εργατικού δικαίου να διακόπτουν για ορισμένο διάστημα την εργασία τους, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη στον επόμενο γύρο προσλήψεων.

Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 700 ευρώ χωρίς εξτρά. Για ανειδίκευτους, ακόμη και αυτό το ταπεινό ποσό δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Συνήθως η ανανέωση των συμβάσεων εκβιάζεται μέσω απεργιών».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων για τρεις ημέρες, σχολιάζοντας ότι αυτό αναμένεται να προκαλέσει τη μήνι της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχει διαμηνύσει ότι η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες είναι «αιτία πολέμου».

Πλήγμα για τον τουρισμό

Στις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις στη δημόσια υγεία και τον τουρισμό αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια». Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ήδη για κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπορυγείου Υγείας.

Το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που φτάνουν τους έως και 39 βαθμούς Κελσίου αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

«Η απεργία στην καθαριότητα πλήττει την ίδια ώρα τον τουρισμό και την εστίαση. Μπροστά σε καφετέριες και ταβέρνες όπου μαζεύονται βουνά σκουπιδιών δεν κάθεται πλέον κανείς ενώ σε πολλά μέρη η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σκουπίδια συσσωρεύονται ακόμη και σε νησιά.

Σε πολιτικό επίπεδο συζητείται εάν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή απορριμμάτων. Ορισμένες κοινότητες αλλά και αθηναϊκές συνοικίες έχουν υιοθετήσει ήδη με επιτυχία το σύστημα και δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα».

Κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών

«Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών», τιτλοφορείται σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού δικτύου Mitteldeutscher Rundfunk MDR που σημειώνει: «Εξαιτίας της απεργίας στην αποκομιδή απορριμμάτων συσσωρεύονται βουνά σκουπιδιών στους ελληνικούς δρόμους. Η εικόνα είναι αποκρουστική αλλά και επικίνδυνη: ο αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στον τουριστικό αυτό προορισμό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα