28 Μαρτίου 2024 / 10:32 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:32 πμ

Γεννηματά: Ανένδοτος αγώνας για την αλλαγή – Θα επιδιώξω προγραμματική μετεκλογική συμφωνία

από fimotro

Τον δικό της «ανένδοτο αγώνα» κήρυξε η Φώφη Γεννηματά στην έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές. Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τους πολίτες να τις δώσουν «τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ». Προέβλεψε πάντως ότι οι πολίτες θα το αναδείξουν τρίτο κόμμα στις εκλογές και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.

Περιέγραψε δε τα σημεία της προγραμματικής αυτής συμφωνίας

  • Πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
  • Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους.
  • Την ανεξαρτησία και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης
  • Την αλλαγή και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.
  • Νέο κύμα αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.
  • Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης.
  • Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ.
  • Από τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας.
  • Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης  ξένων  επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.

Πέταξε το γάντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή» τόνισε και πρόσθεσε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα, απηύθυνε από τώρα το ερώτημα τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς την ΝΔ: «Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις».

Το πρώτο κίνημα της νέας εποχής

Αναφερόμενη στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής το χαρακτήρισε ως το «πρώτο κίνημα της νέας εποχής».

«Το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα απλό κόμμα. Είναι ένα κοινωνικό ρεύμα. Στη μεγάλη και αυθόρμητη προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαβάζουμε όλοι πια ξεκάθαρα το ισχυρό μήνυμα: Φτάνει πια με την παθητική ανοχή, αρκετά με το λαϊκισμό, το λαθρεμπόριο ελπίδας, τη δημαγωγία, τα εύκολα λόγια. Όχι στο τέλμα. Ναι στη δημιουργία. Ναι στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, με ευθύνη και ωριμότητα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Το μήνυμα στο εσωτερικό: Από αύριο όλοι κρίνονται

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έστειλε ωστόσο μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος. Υπενθύμισε ότι «τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας. Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί.Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς».

Οπως παραδέχθηκε «δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές». Μάλιστα εξήγησε ότι «γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα». Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα: «Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα