16 Απριλίου 2024 / 4:23 μμ
16 Απριλίου 2024 / 4:23 μμ

Γαλλικές εκλογές: Ποσοστά-ρεκόρ για Μακρόν και αποχή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

από fimotro

Στις κάλπες προσέρχονται οι Γάλλοι σήμερα από τις 7 το πρωί για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών και, όπως όλα δείχνουν, δύο θα είναι οι μεγάλοι νικητές: Ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με το νεότευκτο κόμμα του “Η δημοκρατία εμπρός” (La Republique En Marche!) και η… αποχή.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών έδωσε στο κόμμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου ένα σαφές προβάδισμα. Συγκέντρωσε το 32,32% των ψήφων αφήνοντας δεύτερους τους “Ρεπουμπλικανούς” με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων.

Πρόκειται αναμφίβολα για τεράστια επιτυχία για ένα ανεξάρτητο κόμμα, που δημιουργήθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2016 και που μεγάλος αριθμός των υποψηφίων του δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το νέο κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό ενδεχομένως και μεγαλύτερο του 80% των εδρών στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Δύο έρευνες, της Opinionway και της Harris Interactive, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δίνουν στο “Εμπρός” και τον εταίρο του “Modem”, 440 έως 470 έδρες από τις συνολικά 577. Πρόκειται για μία πλειοψηφία που, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει επιτευχθεί από το 1968 και τον Σαρλ ντε Γκωλ!

Δημοσκόπηση της Odoxa, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δίνει στο κεντρώο κόμμα και πάλι ευρύτατη, όμως κατά τι μικρότερη νίκη: Σε αυτήν το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει από 430 έως 460 έδρες.

Η υψηλότερη αποχή της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας

Η παντοδυναμία που αναμένεται να κερδίσει ο Μακρόν, όμως, ίσως και να μην είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην γαλλική κοινωνία.

Κατά τον πρώτο γύρο, το “Εμπρός” συγκέντρωσε το ένα τρίτο των ψήφων, ενώ η αποχή ξεπέρασε το 50% φτάνοντας σε υψηλό 60ετίας!

Το 51,3% της αποχής του πρώτου γύρου δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 53 ή 54%, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν στην απογοήτευση των υποστηρικτών πολιτικών αντιπάλων του Εμμανουέλ Μακρόν.

Μεγάλος χαμένος ο παλιός δικομματισμός

Έρευνα της Opinionway, η οποία δημοσιεύθηκε μέσα στην εβδομάδα στέκεται στις απώλειες που υπολογίζεται να έχουν τα δύο κόμματα που κυριαρχούσαν για δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Σοσιαλιστές.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να περιορίσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά περισσότερες από 100 έδρες: από 194 προβλέπεται να μειωθεί σε 70 με 90 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές θα έχουν απώλειες μεγαλύτερες των 250 εδρών, με την κοινοβουλευτική τους δύναμη να μειώνεται από τις 280 σε μόλις 20 με 30 έδρες, με την διακυβέρνηση Ολάντ να φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μεγάλη αυτή ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σημαντική ήττα αναμένεται να υποστεί και το ακροδεξιό “Εθνικό Μέτωπο”, το οποίο δύσκολα θα κερδίσει περισσότερες από 5 έδρες. Το γεγονός ότι η επικεφαλής του Μετώπου Μαρίν Λεπέν ήταν μία εκ των δύο διεκδικητών της γαλλικής Προεδρίας, αναδεικνύει το μέγεθος της ήττας.

Το αριστερό κόμμα “Ακηδεμόνευτη Γαλλία” του Ζαν Λυκ Μελανσόν προβλέπεται να κερδίσει από 5 έως 15 έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα