29 Μαρτίου 2024 / 1:15 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:15 μμ

Γαλλία: Η Δεξιά διασπάστηκε -38 βουλευτές της δηλώνουν «συμβατοί με τον Μακρόν»

από fimotro

Ο δεξιός βουλευτής Thierry Solère, επικεφαλής ενός εσωκομματικού κινήματος βουλευτών «συμβατών» με τον Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργηθεί ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα με τους μεταρρυθμιστές και κεντρώους της Δεξιάς. Οπως ανακοίνωσε ο Solère, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα «συμβατών δεξιών βουλευτών με τον Μακρόν» έχει στόχο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρει άμεσα ο νέος Γάλλος πρόεδρος στη Βουλή.

«Εργαζόμαστε για να χτίσουμε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, μια νέα δύναμη», δήλωσε ο Solère σε συνέντευξή του, έχοντας στο πλευρό του συναδέλφους του βουλευτές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ομάδα αυτή «θα έχει εποικοδομητική στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και οι οποίες θα προταθούν από την κυβέρνηση».


Σύμφωνα με τον Thierry Solère, στην ομάδα θα συμμετέχουν 20 βουλευτές από τους Ρεπουμπλικανούς και πάνω από 18 βουλευτές που ανήκουν στο κεντρώο κόμμα UDI (τα δύο αυτά κόμματα κατέβηκαν μαζί στις εκλογές της 18ης Ιουνίου και εξέλεξαν συνολικά 137 βουλευτές).

Στη συνέντευξη Τύπου τον λόγο πήρε και ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος UDI, Jean-Christophe Lagarde, και εξήγησε ότι αυτή η ομάδα των «συμβατών» πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.

«Θα είμαστε σαφώς στην αντιπολίτευση, αλλά ανοιχτοί στον διάλογο με την κυβέρνηση. Πρέπει να βγούμε από τα ψευδο-χαρακώματα, από τις κακές συνήθειες, να βγούμε από τους συνήθεις ρόλους», είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις 4 Ιουλίου, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι περισσότεροι «συμβατοί» βουλευτές θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Κάποιοι μπορούν να μην ψηφίσουν. Αλλά κανείς δεν θα είναι a priori αντίθετος», είπε.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «συμβατών» επισημοποιεί τη διάσπαση στη γαλλική Δεξιά και θα ονομάζεται «Οι εποικοδομητικοί Ρεπουμπλικανοί, UDI και ανεξάρτητοι».

Την ίδια ώρα, οι εναπομείναντες βουλευτές της Δεξιάς εξέλεξαν σήμερα ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας τον Christian Jacob και δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν σκληρή αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα