28 Μαρτίου 2024 / 2:06 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 2:06 μμ

«Βόμβα» Νίμιτς: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών

από fimotro

Φωτιά στις συζητήσεις για το Σκοπιανό έβαλε ο Μαθιου Νίμιτς που τόνισε ότι η Αθήνα δεν αρνείται την ταυτότητα του λαού της ΠΔΓΜ.

«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα (του «Μακεδόνα»). Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας».

Αυτό δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του, στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και προσέθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις, που θέλουν να βρεθεί λύση».

Εκτίμησε ακόμη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχουν και διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ερωτηθείς, όπως προαναφέραμε, εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και συμπλήρωσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Ντιμιτρόφ: Μόνο οι Έλληνες αρνούνται ότι είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονική γλώσσα

Σε μία άκρως προκλητική δήλωση περί δικαιώματος των Σκοπιανών να ονομάζονται Μακεδόνες και να μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» ως μέρος μίας ομάδας σλαβικών γλωσσών, προχώρησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.

«Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη και από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει λύση που να σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τότε θα βρεθεί. Μπορεί να μην υπάρξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τη βρούμε» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς.

«Τού είπα ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις που δεν είναι κακές και άλλες που προκαλούν ανησυχίες. Θα δούμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία με βάση την εισήγησή του από την Ελλάδα και τις συνομιλίες στα Σκόπια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα