28 Μαρτίου 2024 / 3:11 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:11 μμ

Βραζιλία: Συνελήφθη μεγιστάνας του κλάδου των τροφίμων που συνδεόταν με τον πρόεδρο Τέμερ

από fimotro

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε χθες εντολή να συλληφθεί και να προφυλακιστεί ο μεγιστάνας του κλάδου της επεξεργασίας τροφίμων Ζοέζλεϊ Μπατίστα, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Ο Μπατίστα, ιδιοκτήτης της εταιρείας JBS, της μεγαλύτερης παγκοσμίως στις πωλήσεις συσκευασμένου βοδινού κρέατος, είχε ηχογραφήσει κρυφά τον αρχηγό του κράτους της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από μερικούς μήνες.

Σε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο, που ήλθε στη δημοσιότητα τον Μάιο, ο πρόεδρος της χώρας ακουγόταν να δίνει τη συναίνεσή του στην εξαγορά της σιωπής του σήμερα φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βουλής, προκειμένου να παραμείνει μυστική η εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Ο Μπατίστα, ο οποίος είχε επίσης βρεθεί στο στόχαστρο των δικαστικών στο πλαίσιο της πολυπλόκαμης έρευνας που αποκάλυψε την ύπαρξη ενός τεράστιου κυκλώματος διαφθοράς που ήλεγχε τις δημόσιες συμβάσεις και περιστρεφόταν γύρω από την Πετρομπράς, έκλεισε μια συμφωνία με τη δικαιοσύνη για να μεταμορφωθεί σε «βαθύ λαρύγγι» με βραζιλιάνικη σάλτσα.

Όπως και στην περίπτωση της πηγής της Washington Post, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, οι εκρηκτικές αποκαλύψεις του Μπατίστα κλόνισαν τον Τέμερ και οδήγησαν το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει εντολή να αρχίσει έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους για παθητική διαφθορά και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο Μπατίστα οδηγήθηκε κι ο ίδιος χθες ενώπιον της δικαιοσύνης και διατάχθηκε η προφυλάκισή του.

Τον βαρύνουν κατηγορίες για απόκρυψη στοιχείων στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» για αυτό, ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής Έντισον Φακίν.

Στις αρχές Αυγούστου ο πρόεδρος Τέμερ είδε να σώζεται η προεδρία του μολονότι αντιμετώπιζε κατηγορίες για παθητική διαφθορά, όταν μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή τάχθηκε εναντίον της έναρξης δίκης σε βάρος του, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση.

Η χθεσινή εξέλιξη ενδέχεται να σημάνει την ακύρωση της συμφωνίας του Μπατίστα με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις νέες κατηγορίες που αναμένεται να απαγγελθούν σε βάρος του Τέμερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα