29 Μαρτίου 2024 / 11:57 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:57 πμ

Βραζιλία: Νέες κατηγορίες για διαφθορά αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος Λούλα

από fimotro

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, αλλά και η σημερινή πρόεδρος του Κόμματος Εργαζομένων (PT) που ίδρυσε ο Λούλα τη δεκαετία του 1980, η Γκλέισι Χόφμαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι τη Δευτέρα με νέες κατηγορίες για διαφθορά από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Οι δικαστικοί κατηγορούν τον Λούλα και τη γερουσιάστρια Χόφμαν ότι απέκτησαν πρόσβαση το 2010 σε ένα μαύρο ταμείο 40 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δημιουργηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht με αντάλλαγμα κυβερνητικές αποφάσεις που ευνοούσαν την μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου των κατασκευών στη Λατινική Αμερική.

Βραζιλία: Σφαίρες κατά υποστηρικτών του πρώην προέδρου Λούλα – Δύο τραυματίες

Οι συνήγοροι του Λούλα και οι εκπρόσωποι της Οντεμπρέχτ δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τις κατηγορίες. Το PT διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες.

Στο φερόμενο κύκλωμα της διαφθοράς φέρεται επίσης να ενέχεται ο Αντόνιου Παλότσι, άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας υπό τον Λούλα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε συμφωνία με τους εισαγγελείς, όπως και ο Πάουλου Μπερνάρντου, άλλοτε υπουργός Σχεδιασμού του Λούλα. Ο Παλότσι βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 και κρίθηκε ένοχος σε μια χωριστή δίκη για διαφθορά πέρυσι.

Ο Λούλα φυλακίστηκε στην Κουριτσίμπα την 7η Απριλίου και άρχισε να εκτίει την ποινή 12 ετών και ενός μήνα κάθειρξης που του επιβλήθηκε για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο πρώην πρόεδρος, που καταγγέλλει ότι η δίκη του ήταν πολιτική, αντιμετωπίζει ήδη άλλες έξι δίκες για διαφθορά.

Η Χόφμαν και ο Μπερνάρντου -ο σύζυγός της- επίσης αντιμετωπίζουν μια χωριστή δίωξη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, το οποίο έχει σαρώσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει οδηγήσει επίσης στη φυλάκιση πολλών ακόμη μέχρι πρότινος ισχυρών πολιτικών εντός αλλά και εκτός Βραζιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα