19 Απριλίου 2024 / 6:07 μμ
19 Απριλίου 2024 / 6:07 μμ

Βενεζουέλα: Νέες ταραχές με τρεις νεκρούς ανήμερα της γενικής απεργίας

από fimotro

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν περιορισμένη κι ότι θα συλληφθούν οι πρωτεργάτες της, ενώ η αντιπολίτευση εκτίμησε ότι το 85% των εργαζομένων μετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Ο Μαδούρο έκανε λόγο για «θρίαμβο» υποστηρίζοντας ότι βασικοί κλάδοι απείχαν από την απεργία. «Η εργασία θριάμβευσε, όπως και η αγάπη, η ζωή κι η ελπίδα. Η εργασία θριάμβευσε. Αυτοί [εννοεί την αντιπολίτευση] που δεν εργάστηκαν ποτέ ας συνεχίσουν να μην εργάζονται. Εμείς σύντροφοι, προχωρούμε μπροστά. Διέταξα τη σύλληψη όλων των φασιστών τρομοκρατών», είπε από τηλεοράσεως.

Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στο Καράκας και άλλες πόλεις, με την αστυνομία να επεμβαίνει με δακρυγόνα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας κι άλλοι δύο στην πόλη Βαλένθια στα βόρεια. Οι νεκροί στις ταραχές από τον περασμένο Απρίλιο πλησιάζουν τους εκατό.

Σε περιοχές-προπύργια της κυβέρνησης η ζωή συνεχίστηκε χθες κανονικά με τους δημοσίους υπαλλήλους να εμφανίζονται στα πόστα τους και τα καταστήματα να λειτουργούν.

Ε.Ε., ΗΠΑ και Κολομβία κάλεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ακυρώσει τις εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, αλλά εκείνος επιμένει.

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Μαδούρο θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το σύνταγμα, όμως οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν ότι προσπαθεί να παρακάμψει το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κογκρέσο και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω του κύματος διαδηλώσεων στη χώρα.

Στο μεταξύ ο Ισαϊας Μεντίναα, ανώτερος διπλωμάτης και μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, παραιτήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Ράφαελ Ραμίρε, είπε ότι ο Μεντίνα ενήργησε «ανέντιμα» και αποπέμφθηκε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα