19 Απριλίου 2024 / 12:11 μμ
19 Απριλίου 2024 / 12:11 μμ

Βακάκης: Η χώρα πτώχευσε γιατί υπηρετούσε πτωχευμένες ιδέες, οι οποίες παραμένουν στο προσκήνιο

από fimotro

“Η Ελλάδα για να μπορέσει να προχωρήσει θα πρέπει να κατανοήσει πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δουλειά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η χώρα πτώχευσε γιατί υπηρετούσε πτωχευμένες ιδέες, οι οποίες παραμένουν στο προσκήνιο”. Τάδε έφη ο επικεφαλής της Jumbo Απόστολος Βακάκης κατά τη χθεσινή ετήσια ενημέρωση των αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Βακάκης χαρακτήρισε δε τη χώρα “τρύπια σαμπρέλα”. “Μόλις πάει να βάλει κάποιος λίγο αέρα, ξανά αδειάζει. Τα τελευταία στοιχεία (σ.σ. όσον αφορά τις επιδόσεις της Jumbo στην ελληνική αγορά) δείχνουν πως δεν καταφέρνουμε να πιάσουμε τους στόχους που είχαμε βάλει. Αυτό για μένα είναι αυτονόητο” είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όλα δείχνουν πως τα αποτελέσματα θα είναι στάσιμα.

Η ανάπτυξη, όπως ανέφερε ο κ. Βακάκης, έρχεται κυρίως από το εξαγωγικό κομμάτι της εταιρείας. Η Ρουμανία, σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 50%, η Βουλγαρία με +25%, η Κύπρος σταδιακά επανέρχεται με ανάπτυξη 4-5%, ενώ η Ελλάδα θα έχει άνοδο 7-9%.

Η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 250 εκατ. ευρώ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της Jumbo, με τον επικεφαλής του ομίλου Απόστολο Βακάκη να χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή ως το πλέον σωστό βήμα για την εταιρεία τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Οι λόγοι είναι τρεις, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από την εισηγμένη: πρώτον, για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα επενδυτικά σχέδια στη Ρουμανία, η οποία εξελίσσεται σε αγορά “κλειδί” για τα οικονομικά μεγέθη της Jumbo, και δεύτερον για να ενισχυθεί το cash flow της εταιρείας. Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει στη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε σχέση με προηγούμενο απλό ομολογιακό δάνειο, το οποίο δεν έχει ούτως ή άλλως αξιοποιηθεί.

Το θέμα θα τεθεί προς έγκριση κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo στις 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, η εταιρεία θα μπορούσε να πορευτεί και χωρίς το εν λόγω ομολογιακό, εντούτοις ο ίδιος δηλώνει εκ φύσεως “συντηρητικός” στις στρατηγικές του επιλογές, αναζητώντας το αίσθημα ασφάλειας και για το λόγο αυτό η εταιρεία θα πορευτεί επενδυτικά με τραπεζική χρηματοδότηση.

Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά και την κίνηση της κατανάλωσης παραμένουν έτσι κι αλλιώς μειωμένες για τη διοίκηση της Jumbo, με το μεγαλύτερο βάρος να έχει στραφεί στις δραστηριότητες του εξωτερικού και ειδικά στη Ρουμανία. Η Jumbo ήδη διατηρεί 8 καταστήματα στη χώρα και μέσα στο Νοέμβριο ανοίγει ένα ακόμη στην πόλη Suceva. Το δίκτυο αναμένεται συνολικά να φτάσει τα 25 καταστήματα, ενώ σε βάθος πενταετίας υπολογίζεται πως θα αγγίξει το μισό του τζίρου που καταγράφουν τα ελληνικά καταστήματα.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο να επενδύσει στο μέλλον σε όμορες χώρες, ποντάροντας στο επιτυχημένο μοντέλο που ακολουθήθηκε στη ρουμανική αγορά.

Το ελληνικό παράδοξο

Η οικονομική χρήση (Ιούλιος 2017- Ιούνιος 2018), ξεκίνησε με θετικό πρόσημο με τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων για τον ομιλο, με τον τζίρο κατά το πρώτο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 12%. Ωστόσο, μετά τα μέσα του Αυγούστου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Jumbo, ο θετικός ρυθμός κερδοφορίας επιβραδύνθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για μια “flat” χρονιά για τα ελληνικά σημεία πώλησης. Ο κ. Βακάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ένα ακόμη ‘ελληνικό παράδοξο”.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ομίλου, για τη νέα οικονομική χρήση οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 6%-9%, ενώ τα κέρδη υπολογίζονται στα ίδια επίπεδα της περσινής χρήσης. Στην Ελλάδα αναμένεται η λειτουργία ενός καταστήματος στην Κατερίνη, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα καταστήματος ή στην Κρήτη ή στη Μυτιλήνη.

Οι πωλήσεις του ομίλου κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 6,88% και ανήλθαν στα 681,43 εκατ. ευρώ από 637,56 εκατ. που ήταν ο τζίρος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Τα κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 131 εκατ. ευρώ από 121,26 εκατ. πέρυσι, αυξημένα κατά 8%.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε πως θα διανείμει στους μετόχους πάνω από το 1/3 της κερδοφορίας του, προτείνοντας στην επερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 48,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,36 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα