29 Μαρτίου 2024 / 12:10 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:10 πμ

Αχτσιόγλου: Εμβόλιμη πληρωμή 15.000 νέων συντάξεων στις 28 Δεκεμβρίου

από fimotro

«Κάθε δυνατότητα που έχουμε, κάθε ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο στην ελληνική οικονομία, δεν μπορούμε, παρά να το επιστρέφουμε στον κόσμο και να ανακουφίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην τηλεοπτική της συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1.

Ωστόσο, τόνισε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται πως ένα μέρισμα ή μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση λύνουν τα προβλήματα του κόσμου, αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα.Ταυτόχρονα, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι φτιάχνονται και δομές κοινωνικού κράτους, όπως π.χ. με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων.

Σχολιάζοντας θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι καταγράφεται βελτιωτική τάση σε ό,τι αφορά την απομείωση της ανεργίας. «Η μεγάλη δουλειά, όμως, πρέπει να γίνει πια στους χώρους δουλειάς, εκεί που παρεμβαίνει και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)» παρατήρησε η ίδια.

Στο σημείο αυτό, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η προσοχή επικεντρώνεται πλέον πολύ ξεκάθαρα στους νέους. «Από την προηγούμενη κυβέρνηση, το ποσοστό ανεργίας των νέων εκτινάχθηκε στο 60%, όμως, πλέον έχει πέσει πάρα πολύ, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό» διαπίστωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι, το επόμενο διάστημα, θα ανοίξουν μία σειρά από προγράμματα για τους νέους ανέργους, τα οποία θα απευθύνονται στους υψηλά καταρτισμένους, αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν προσόντα. «Αυτό είναι το κύριο οι νέοι άνθρωποι να βρουν δουλειά. Η έναρξη της καμπάνιας για τη νεανική εργασία είναι το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που χορηγείται σε νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι είναι εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης και εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι δεν καταργείται κανένα δικαίωμα στην απεργία. Όπως είπε, «το μόνο που θα αλλάξει, είναι η απαρτία που απαιτείται για τη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, «όχι, όμως, σε σωματεία ευρύτερης εμβέλειας, ευρύτερης πανελλαδικής διάστασης, δεν μιλάμε για τα εργατικά κέντρα ούτε για τη ΓΣΕΕ. Αυτό που θα γίνει είναι ότι, για να νομιμοποιηθεί η γενική συνέλευση στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι, στις 28 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μία εμβόλιμη πληρωμή περίπου 15.000 νέων συντάξεων. «Τους τελευταίους μήνες, γίνονται διαρκώς εμβόλιμες πληρωμές νέων συντάξεων» ανέφερε η υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι ο όγκος των εκκρεμοτήτων που παρέλαβε η κυβέρνηση, ήταν τεράστιος, «περισσότερες από 380.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές». «Με τις διαδοχικές εμβόλιμες πληρωμές που κάνουμε, θα καταλήξουμε, στο τέλος της χρονιάς, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις να είναι περίπου 75.000. Το καλοκαίρι του 2018, θα πετύχουμε την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων» σημείωσε η υπουργός.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Όπως σημείωσε, «θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δικηγόροι, μηχανικοί), αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι, αν το χρέος τους φθάνει έως 20.000 ευρώ). Αν είναι παραπάνω από το ποσό αυτό, μπαίνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η ρύθμιση θα είναι έως 120 δόσεις και θα υπάρχει η δυνατότητα κουρέματος των προσαυξήσεων έως 85%. Για να περάσουν το κατώφλι της ρύθμισης, θα υπάρχει μία διαδικασία ελέγχου της βιωσιμότητάς τους. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών θα μπορέσει να ρυθμίσει τις οφειλές».

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το επίδομα θα δοθεί, εφόσον οι επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική, λόγω της φυσικής καταστροφής, έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους και, άρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν. «Θα μπορούν να λάβουν ένα έκτακτο επίδομα, ύψους 650 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ. Η διαδικασία είναι οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ, για να δηλώσουν ότι έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους και, στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στην καταβολή. Υπήρχε η νομοθετική ρύθμιση και την ενεργοποιούμε, για να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι, σε μεγάλο βαθμό, τόσο το υπερπλεόνασμα του 2017, όσο και η επίτευξη των στόχων του 2018, οφείλεται στη θετική ανατροπή που σημειώθηκε στα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος παρουσίασε σημαντική αύξηση εσόδων, σε σχέση με αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά, λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας περιέγραψε τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών, καταλήγοντας: «Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως είναι κοινή αντίληψη όλων, όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών ότι μπορούμε να έχουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, διότι διαμορφώνουμε και ένα αρκετά σημαντικό μαξιλάρι στην ελληνική οικονομία, τέτοιο που θα μας επιτρέψει να έχουμε αυτόνομη παρουσία στις αγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα