23 Απριλίου 2024 / 9:23 πμ
23 Απριλίου 2024 / 9:23 πμ

Αφού προκάλεσε στο Προεδρικό, στο Μαξίμου έριξε τους τόνους ο Ερντογάν

από fimotro

“Να σας καλωσορίσω ξανά στην Ελλάδα” ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο στο μέγαρο Μαξίμου. Και συνέχισε ο Α. Τσίπρας: Έρχεστε για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Τουρκίας. Γνωρίζετε ότι η δική μου επιθυμία είναι όλοι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κλίμα συνεννόησης, πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και τον διάλογο και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο ενθάρρυνα τον ΠτΔ να σας προσκαλέσει. Σκοπό έχει να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τοίχους. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Ως μηχανικός που είμαι, χρειάζονται σταθερά θεμέλια. Σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και τις διεθνείς συνθήκες.

Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν έριξε τους τόνους σε σχέση με αυτά που είπε ενώπιον του πρ. Παυλόπουλου απέφυγε να σχολιάσει την συνθήκη της Λωζάννης. Αναλυτικά τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος: Θέλω να σας πω ότι νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σε αυτό το κτίριο, το οποίο νιώθω οικείο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είχα συνομιλίες με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας και σήμερα συναντιέμαι μαζί σας. Έχω την τιμή να πραγματοποιώ τη δεύτερη επίσημη τούρκου προέδρου της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όπως είπα με τον ΠτΔ, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι. Ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη. Οι λαοί μας έχουν κοινά. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα ποτέ δεν εποφθαλμιά εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν. Και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, όπως και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί λάθη προηγούμενων πολιτικών που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα