19 Απριλίου 2024 / 8:39 μμ
19 Απριλίου 2024 / 8:39 μμ

Αφαίρεση άδειας και πινακίδων για κινητό, κράνος και τσιγάρο στο νέο ΚΟΚ

από fimotro

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έρχονται για τους οδηγούς με τον Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υπάρξει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού.

Επίσης πολύ αυστηρές προβλέπονται οι ποινές για τις παραβάσεις της χρήσης κινητού, της έλλειψης κράνους και ζώνης ασφαλείας, της στάθμευσης σε ράμπες αναπήρων, της χρήσης της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης και της ρίψης τσιγάρου.

Όσο για τα φορτηγά που προσπερνούν μέσω της δεξιάς λωρίδας, προβλέπεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 μέρες.

Επίσης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ΚΟΚ οι παραβάσεις χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Μάλιστα προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες, αυτό της πολύ υψηλής συχνότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο αυτές κατηγορίες θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 μέρες.

Συγκεκριμένα αφαίρεση άδειας και πινακίδων για 60 μέρες θα επιβάλλεται στις εξής παραβάσεις:

  • Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς την χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.
  • Παρεμπόδιση ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.
  • Χρήση της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
  • Παραβίαση διατάξεων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους
  • Παραβίαση διατάξεων για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών
  • Ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο

Στην περίπτωση που ο οδηγός επαναλάβει την ίδια παράβαση μέσα σε ένα εξάμηνο θα αφαιρούνται αμέσως πινακίδες και δίπλωμα για 120 μέρες, ενώ ο παραβάτης θα πρέπει να δώσει και πάλι εξετάσεις για την επανέκδοση του διπλώματός του.

Ίδια παραμένουν τα πρόστιμα για:

  • Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • Παραβίαση STOP
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Παραβάσεις διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων
  • Ανεβαίνει στα 150 χλμ. το όριο ταχύτητας

Επίσης, ο νέος Κώδικας προβλέπει την αύξηση του ορίου ταχύτητας από τα 130 στα 150 χλμ., ωστόσο τίθενται απαγορεύσεις για τις γουρούνες, όπου απαγορεύεται η χρήση τους στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Αλλαγές και για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Στο πλαίσιο των αλλαγών, θεσπίζονται ακόμα μηχανισμοί ελέγχου για την καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων με συγκεκριμένες βεβαιώσεις που πλέον παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τέτοιες βεβαιώσεις είναι η έγκριση τύπου με την οποία ταξινομήθηκε ένα αυτοκίνητο, ημερομηνία ταξινόμησης, βεβαίωση από επίσημους αντιπροσώπους σχετικά με ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει, βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης κ.α. Θα χρειάζεται ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή πως έχει λάβει υπόψη τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Θα δημιουργηθεί ακόμα ένα ψηφιακό μητρώο οδικών μεταφορών στο υπουργείο Υποδομών, όπου θα καταγράφονται ψηφιακά ανά επιχείρηση, τα οχήματα, οι οδηγοί και οι σχέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στα δημόσια ΚΤΕΟ, που έχουν ελάχιστη αμοιβή σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, με απόφαση της Περιφέρειας που ανήκουν θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν τις τιμές σύμφωνα με τον ανταγωνισμό στην περιοχή που δραστηριοποιούνται.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα δημιουργηθεί ακόμα ηλεκτρονικό σύστημα, τηλεφωνικό κέντρο και υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων για παράπονα και καταγγελίες των επιβατών.

Καταστροφή πινακίδων ΙΧ

Σε ό,τι αφορά στα οχήματα που είναι σε ακινησία μετά την πάροδο 2 ετών, η αρμόδια ΔΟΥ προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας. Σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, με την πάροδο 2 ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα