20 Απριλίου 2024 / 12:51 πμ
20 Απριλίου 2024 / 12:51 πμ

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων στην Κω

από fimotro

Τους ρυθμούς τους προσπαθούν να βρουν οι κάτοικοι της Κω μετά τη φονική δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ τους διακατέχει ένας μεγάλος φόβος.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου γεννώντας φόβους ότι μπορεί να προκαλέσει κύμα ακυρώσεων προς το νησί το οποίο συνεχίζει να κουνιέται.Για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη σε όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα η αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κω που το έχουν καταστήσει μη λειτουργικό. Η αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τουρισμό αλλά και με τον ανεφοδιασμό του νησιού. Προς το παρόν η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν κατά περίπτωση στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι.

Δεν έχει καταγραφεί προβλήματα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση και λιγότερη ταλαιπωρία, ενώ θετικό είναι ότι το αεροδρόμιο του νσηιού λειτουργούσε κανονικά από την πρώτη στιγμή.

Το κλίμα ωστόσο είναι βαρύ λόγω του θανάτου των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν. Οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες βρίσκονταν στην αυλή του κέντρου διασκέδασης.

Παρόλα αυτά πολλοί είναι οι κάτοικοι που εξακολουθούν να περνούν την νύχτα στην ύπαιθρο φοβούμενοι νέο σεισμό.

Φοβόμαστε για νέο μεγάλο σεισμό. Δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι, παρόλο που δεν έχει πάθει ζημιές εκτός από κάποιες συσκευές. Έφερα την οικογένειά μου και μαζί μου ήρθαν και κάποιοι συγγενείς εδώ στην πλατεία. Εγώ θα κοιμηθώ στο αυτοκίνητο, η γυναίκα και τα παιδιά μου κάτω στο χώμα, θα στρώσουν κουβέρτες και σεντόνια» είπε ο Φώτης Φέρος.

Πιο δίπλα, μια οικογένεια έχει στήσει σκηνές απέναντι από το σπίτι της, το οποίο δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. «Ακούμε ότι θα γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ, τι να κάνουμε, να το ρισκάρουμε και να μείνουμε μέσα, δεν το κάνω. Καλύτερα έξω στη σκηνή παρά μέσα στο σπίτι και με το σεισμό να παραμονεύει» είπε η κυρία Μαριάνθη Μακρή.

Σε διαρκή παρακολούθηση

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν το πρωί στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Τις στιγμές αγωνίας που έζησαν λόγω του φονικού σεισμού περιγράφουν κάτοικοι της Κω. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις ενοίκων μιας πολυκατοικίας. Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, ανέφερε πως «νιώσαμε το κτίριο να ισοπεδώνεται, οι κολώνες έσπασαν με τη μία και έπεσε όλο το κτίριο. (…) Το μαγαζί στο ισόγειο εξαφανίστηκε τελείως».

Οι γείτονες ανέφεραν πως άκουσαν έναν εκκωφαντικό κρότο και μόλις βγήκαν στις αυλές τους είδαν την ισοπεδωμένη πολυκατοικία. Πρόκειται για συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της δόνησης και της καταστροφής που χτύπησε το νησί.

Πολλά από τα παλιά ιστορικά κτίρια της πόλης έχουν καταρρεύσει. Επίσης, έχει πέσει τμήμα της Μητρόπολης, δυο μιναρέδες από το τέμενος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ και το τείχος της παλιάς πόλης έχει «σπάσει» σε τρία σημεία. Για το λόγο αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα έρθουν στην Κω συνεργεία από την Αθήνα για να κάνουν αποτίμηση της κατάσταση και πως μπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Συγκλονιστικό είναι και το μήνυμα του μπάρμαν που εργαζόταν στο μαγαζί που κατέρρευσε στην Κω. Ο εργαζόμενος στο μπαρ έδωσε και μία άλλη διάσταση, λέγοντας πως αυτό το πλήγμα τους αποτελείωσε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα.

«Είμαι καλά , σοκαρισμένος αλλά καλά … …Ήρθε κι αυτό όμως και μας αποτελείωσε ….Γλυτώσαμε οι περισσότεροι σαν από θαύμα …18 χρόνια σ’ αυτό το μαγαζί …μια ζωή ολόκληρη …κρίμα στις ψυχές που έφυγαν άδικα …..δυστυχώς αρκεί μια στιγμή να αλλάξει εντελώς την ζωή σου …..κρίμα …πολύ κρίμα !!!!» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Κώστας Αλεξίου, DJ στο μοιραίο μπαρ που κατέρρευσε από το σεισμό στην Κω, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα