28 Μαρτίου 2024 / 11:17 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:17 μμ

Αυτοί είναι οι πιθανότεροι διάδοχοι του Σόιμπλε

από fimotro

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, μετά από οκτώ χρόνια θητείας, για να αναλάβει την προεδρία της κάτω Βουλής, αξίωμα που θεσμικά είναι κατώτερο μόνο από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αποχώρησή του κ. Σόιμπλε σημαίνει ότι το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών μπαίνει στο παιχνίδι του μοιράσματος υπουργείων για το σχηματισμό κυβέρνησης από το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους – το αποκαλούμενο σχήμα «Τζαμάικα».

Το FDP, που υποστηρίζει συντηρητικές δημοσιονομικές πολιτικές και παραδοσιακά υιοθετεί σκληρές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα, έχει καταστήσει γνωστό ότι θα ήθελε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο επικεφαλής του, ο Κρίστιαν Λίντνερ, θεωρείται πλέον το φαβορί για τη θέση. Ωστόσο, ο 38χρονος, που κατέχει μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες, δεν έχει ποτέ υπηρετήσει ως υπουργός ενώ η προεκλογική σχέση του με την κ. Μέρκελ ήταν μάλλον ψυχρή.

Πέραν του κ. Λίντερ όμως υπάρχουν τουλάχιστον έξι ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Σόιμπλε. Ακολουθεί μία μικρή λίστα, με βάση και πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)

Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι

Ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του FDP, ο 65χρονος Κουμπίτσκι συνέβαλε στην συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης «Τζαμάικα» στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Μαζί με τον Λίντνερ ο κ. Κουμπίτσκι ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της επιστροφής του FDP στη Μπούντεσταγκ, μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα του 2013 που τους άφησε για πρώτη φορά εκτός κοινοβουλίου.

Φόλκερ Βίσινγκ

Ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του FDP στην οικονομική διοίκηση, ο 47χρονος Βίσινγκ είναι υπουργός Οικονομίας στο κρατίδιο του Παλατινάτου, όπου μάλιστα έχει συνεργαστεί με τους Πράσινους.

Είναι επικεφαλής της επιτροπής οικονομικής και φορολογικής πολιτικής του κόμματος.

Αλεξάντερ Γκραφ, κόμης Λάμπσντορφ

Πρώην διπλωμάτης καριέρας, ο 51χρονος Γκράφ υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου μεταξύ άλλων έχει ασχοληθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Έχει εργαστεί ως πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον και είναι ανιψιός υπουργού Οικονομίας που είχε υπηρετήσει στις κυβερνήσεις των καγκελαρίων Χέλμουτ Σμιτ και Χέλμουντ Κολ.

Χριστιανοδημοκράτες (CDU)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η νυν υπουργός Άμυνας έχει υπηρετήσει και στις τρεις κυβερνήσεις Μέρκελ έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ανήκει στον στενό κύκλο της καγκελαρίου.

Το 2011, όταν η ευρω-κρίση όδευε προς την κορύφωσή της, η κ. φον ντερ Λάιεν είχε προτείνει οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια – όπως η Ελλάδα – να προσφέρουν εχέγγυα, ιδέα που απέρριψε η καγκελάριος.

Πέτερ Αλτμάιερ

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και ένας από τους έμπιστους συνεργάτες της κ. Μέρκελ, ο 59χρονος Αλτμάιερ είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς διαμεσολαβητές που δρουν στο παρασκήνιο.

Μεταξύ άλλων, η καγκελάριος του έχει εμπιστευτεί συντονιστικούς ρόλους στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και στην μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ίσως όμως είναι υπερβολικά πολύτιμος για την κ. Μέρκελ για να αφήσει την καγκελαρία.

Γενς Σπαν

Ένας από τους υφυπουργούς που υπηρέτησαν υπό τον κ. Σόιμπλε, ο μόλις 37χρονος Σπαν πρεσβεύει τη νέα γενιά των Χριστιανοδημοκρατών και ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Έμπειρος στα οικονομικά, αν και έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και νομικά, το όνομα του κ. Σπαν έχει ακουστεί ακόμα και για τη θέση του μελλοντικού καγκελαρίου, όμως δεν είναι γνωστό εάν έχει αποκτήσει το πολιτικό βάρος για να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ.

Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)

Μάρκους Σόεντερ

Υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βαυαρίας από το 2011, το όνομα του κ. Σόεντερ έχει ακουστεί αρκετές φορές, όμως ο ίδιος στο παρελθόν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να μετακομίσει στο Μόναχο από το Βερολίνο.

Το όνομά του έχει ακουστεί και για την πρωθυπουργία της Βαυαρίας, θέση που μπορεί να ανοίξει σύντομα μετά την απώλεια περίπου 10 μονάδων για το CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Αουτσάιντερ

Ο Βέρνερ Χόιερ, προέδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέλος του FDP έχει επίσης ακουστεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Τελευταίο όνομα που συνδέεται με το ΥΠΟΙΚ είναι ο Τζεμ Εζντεμίρ, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων. Ωστόσο ο κ. Εζντεμίρ ακούγεται πιο πολύ για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς άλλωστε ασχολείται πρωτίστως με την εξωτερική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα