29 Μαρτίου 2024 / 12:32 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:32 πμ

Αυτοί είναι οι Γεωργιανοί ληστές που εξαπατούσαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους εφοριακούς

από fimotro

Ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ η λεία των μελών της σπείρας με το «σίδερο» που λήστευε και κακοποιούσε τα θύματά, με πρόσφατο συμβάν εκείνο της 85χρονης γυναίκας στην Κυψέλη. Η αστυνομία συνέλαβε επτά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έξι υπήκοοι Γεωργίας (19,28,32,34,37 και 38 ετών) και 34χρονος υπήκοος Καζακστάν, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας ακόμη 47χρονος υπήκοος Γεωργίας. Την ίδια ώρα, η αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφείες του ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των ερευνών, μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιάσει 30 ληστείες και κλοπές στις οποίες εμπλέκονται.

Πως δρούσαν

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :

  • αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν,
  • ·προετοίμαζαν τις ενέργειες τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων,
  • στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Το ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστή είχε ο 34χρονος συλληφθείς, υπήκοος Καζακστάν, ο οποίος δρούσε ως «οργανωτής», εποπτεύοντας και κατευθύνοντας την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) δεν κινούσε εύκολα υποψίες με την παρουσία του στο χώρο.

Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών – κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.

Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητα τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά “passepartout”.

Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή και την αναγνώρισή τους.

Η εγκληματική οργάνωση για τη διαμονή των μελών της ακολουθούσε την πρακτική των οργανώσεων του γεωργιανού οργανωμένου εγκλήματος, δηλ. την ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες των μελών, στα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (7) οχήματα,
  • (2) πιστόλια και (2) μαχαίρια,
  • (324) φυσίγγια,
  • ποσότητα κάνναβης
  •  (5.450) ευρώ
  •  χρυσές λίρες και πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και ασημικών,
  • ηλεκτρονικές συσκευές,
  • δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό,
  • πλήθος κλαπέντων επωνύμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, και
  • πλήθος ρούχων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε παρόμοια αδικήματα ενώ ο 38χρονος έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα