24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Αυστηροποιούνται οι ποινές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος νομικών προσώπων

από fimotro

Πιο αυστηρές γίνονται οι διατάξεις για την ευθύνη των νομικών προσώπων σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Οι σχετικές διατάξεις υπογράφονται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μεταξύ άλλων, αυξάνονται τα ανώτατα όρια των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων, διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων για τα οποία καθιερώνονται σχετικές ευθύνες κ.λπ.

Στην τροπολογία μεταξύ άλλων ορίζονται:

– Αυξάνεται το ανώτατο όριο των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ καταργούμενης της διακύμανσης αυτού στα 5 ή 2 εκατ. ευρώ ανάλογα με το αν πρόκειται για υπόχρεο ή μη υπόχρεο πρόσωπο. Επίσης, αυξάνεται το ανώτατο όριο (από 1 στα 5 εκατ. ευρώ) του διοικητικού προστίμου που επιβάλλεται όταν από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου καθίσταται δυνατή η τέλεση των αξιόποινων πράξεων από κατώτερο στέλεχος ή από εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας.
– Ορίζεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται από την αρμόδια εποπτική αρχή όταν πρόκειται για υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή οντότητα και από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) όταν πρόκειται για μη υπόχρεο πρόσωπο ή οντότητα.

– Καθιερώνεται η ευθύνη και των νομικών οντοτήτων, πέραν των νομικών προσώπων. Στοιχειοθετείται, ειδικότερα, η ευθύνη νομικών προσώπων και οντοτήτων για όλες τις περιπτώσεις τέλεσης βασικών αδικημάτων του προαναφερόμενου νόμου, καθώς και για την τέλεση των πράξεων για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας.

– Θεσπίζεται η ευθύνη του εντολοδόχου νομικών προσώπων και οντοτήτων.

– Επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και σε φυσικό πρόσωπο που είναι ηθικός αυτουργός ή συνεργός στις πράξεις που τελούνται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικών προσώπων κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα