29 Μαρτίου 2024 / 12:44 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:44 πμ

Αυξημένα μέτρα στις γιορτές από την Τροχαία

από fimotro

Ειδική διήμερη εξόρμηση για τη βεβαίωση επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων οργάνωσε στο Λεκανοπέδιο η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Συμμετείχε το σύνολο των Υπηρεσιών της, ενώ συγκροτήθηκαν 57 συνεργεία, αποτελούμενα συνολικά από 383 αστυνομικούς, κατά μήκος οδικών αξόνων που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, υψηλή παραβατικότητα ή άλλες ιδιαιτερότητες.

Την Παρασκευή και το Σάββατο διενεργήθηκαν συνολικά 5.639 τροχονομικοί έλεγχοι σε οδηγούς και βεβαιώθηκαν 2.448 παραβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Σε 189 περιπτώσεις οι παραβάτες είχαν επιπλέον και ποινικές κυρώσεις.
Πιο αναλυτικά, καταγράφηκαν:

72 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
117 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
386 για υπερβολική ταχύτητα,
104 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
85 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
119 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
54 για ανασφάλιστα οχήματα και
1.511 λοιπές τροχαίες παραβάσεις.
Παράλληλα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών συνολικά 104 οδηγοί για διάφορα αδικήματα του K.O.K., μεταξύ των οποίων στέρηση ή πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης, οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, κατάληψη δημόσιου χώρου με εμπόδια για διευκόλυνση της στάθμευσης.

Επιπλέον, συνελήφθησαν 15 επαγγελματίες οδηγοί ταξί για επέμβαση στο ταξίμετρο και την ταμειακή μηχανή προς αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

Τέλος, ακινητοποιήθηκαν 66 οχήματα και αφαιρέθηκαν:

268 πινακίδες κυκλοφορίας,
436 άδειες ικανότητας οδήγησης και
162 άδειες κυκλοφορίας
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., παρόμοιες ειδικές εξορμήσεις θα προγραμματιστούν και θα επαναληφθούν στο μέλλον σε περιοχές της Αττικής που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

Μέτρα για την μετακίνηση των εκδρομέων στην εορταστική περίοδο

Ενισχυμένα μέτρα λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ότι τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά και θα κλιμακωθούν-κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και για παραβάσεις που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Παράλληλα, για την ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών κατά την περίοδο των εορτών θα ισχύσει και η συνήθης απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Συγκεκριμένα, το μέτρο θα εφαρμοστεί:

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00.
Την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 στο ρεύμα εισόδου από 15:00-21:00.
Με αφορμή την εορταστική αυτή περίοδο, η Ελληνική Αστυνομία ζητά από τους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα