28 Μαρτίου 2024 / 4:58 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:58 μμ

Ασφυξία στα νησιά από την απεργία της ΠΝΟ

από fimotro

Ασφυξία προκαλεί στα νησιά η απεργία της ΠΝΟ που συνεχίζεται μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής. Ηδη παρατηρούνται ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ η τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Προβλήματα υπάρχουν και στις διεθνείς μεταφορές αφού δεν ταξιδεύουν στις γραμμές της Αδριατικής τα πλοία με ελληνικά πληρώματα.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, χθες το βράδυ, ανέφερε πως μετά τη δική του δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει προς το χειρότερο το φορολογικό πλαίσιο για τους ναυτικούς αλλά και τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.
Όπως τόνισε η κυβέρνηση έχει συμπεριφερθεί στους ναυτικούς όπως σε κανέναν άλλον κλάδο που στενάζει κάτω από τα οικονομικά βάρη, αφού από τις συζητήσεις με τους θεσμούς αποσύρθηκε ακόμη και η πρόταση για αύξηση 3% του φορολογικού συντελεστή για τα κατώτερα πληρώματα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο και όχι μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας. Για επιστράτευση των ναυτικών ούτε λόγος να γίνεται όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας. Οι συνδικαλιστές ζητούν πλέον εγγράφως τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για τη διατήρηση ως έχει του φορολογικού τους πλαισίου.
Για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, όπως, μεταξύ άλλων, τη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, τις συνθέσεις πληρώματος για τα επιβατηγά πλοία, το συνταξιοδοτικό, το εφάπαξ και τη ΣΣΕ το Υπουργείο «δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο Υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης».
Η ανακοίνωση της ΠΝΟ
«H Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην συνέχεια των προηγουμένων δελτίων τύπου, με τα οποία και ανακοίνωνε τις αποφάσεις της για την πραγματοποίηση και συνέχιση των απεργιακών της κινητοποιήσεων, για τα δίκαια και ζωτικά προβλήματα του κλάδου, κατά την σημερινή συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη της την αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της Κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον δεν δεσμεύεται σε τίποτε ουσιαστικό αλλά αντίθετα προσπαθεί μέσω της προσωπικής διαβεβαίωσης του κ. Υπουργού Ναυτιλίας, και όχι του αρμόδιου προς τούτο Υπουργού των Οικονομικών, να «πείσει» ότι δήθεν δεν υπάρχει ζήτημα στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, στέλνοντας ταυτόχρονα όλα τα λοιπά αιτήματά μας στις καλένδες, για τα πιο πολλά των οποίων μόνος Αρμόδιος και Υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο ίδιος, αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω τον αγώνα της με την συνέχιση της απεργίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την 00.01 ώρα της Παρασκευής 9-12-2016 και λήξη την 06.00 ώρα της Κυριακής 11-12-2016 οπότε και ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΒΟΥΣ και δεν θα εκτελεστεί κανένα να δρομολόγιο.
Η ΠΝΟ καταγγέλει τον Υπουργό αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση ότι με τις προσωπικές του δηλώσεις και δεσμεύσεις όχι μόνον δεν δίνει λύσεις αλλά αντίθετα υποτιμά την νοημοσύνη μας, προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ότι αυτός και η Κυβέρνηση είναι αμέτοχοι του «εγκλήματος» ότι για όλα φταίνε οι ναυτικοί και όχι βέβαια οι Κυβερνώντες, που δημιουργούν τα προβλήματα και σε κάθε περίπτωση δεν δίνουν λύσεις. Ακόμη προειδοποιεί την πλευρά των εφοπλιστικών εταιρειών να μην τολμήσουν να πειράξουν ή έστω απλά να απειλήσουν τον οποιοδήποτε απεργό ναυτεργάτη, ο οποίος απλά υπακούει στις αποφάσεις του ανώτατου συνδικαλιστικού του Οργάνου και των επί μέρους πρωτοβαθμίων οργανώσεων του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο τον ναυτεργατικό κόσμο.

Οι όποιες απεργοσπαστικές προσπάθειες από τον οποιοδήποτε και αν αποπειραθούν θα πέσουν στο κενό αλλά και θα καταγγελθούν δημόσια., ειδικά και επώνυμα.

Τέλος αποφάσισε συγκέντρωση των πληρωμάτων όλων των πλοίων στο Λιμάνι του Πειραιά, σήμερα Παρασκευή και ώρα 10.00 το πρωί στον χώρο απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο, στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο ΕΛΥΡΟΣ».
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου προς Κουρουμπλή
Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, απέστειλε , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από τον οποίο ζητά να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων που ο νόμος παρέχει, προκειμένου να προστατεύσει τα νησιά, το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας, από τις επιπτώσεις της συνέχισης της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, η απόφαση περί συνέχισης, για ένα επιπλέον 48ωρο και μέχρι τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής, της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των κατοίκων των νησιών.
Σημειώνει δε ότι το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στην απεργία είναι σεβαστό, αλλά αυτό δεν μπορεί να ασκείται με τρόπο που να παραβιάζει δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων και κυρίως να χρησιμοποιεί ως ομήρους ολόκληρες νησιωτικές κοινωνίες.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της χώρας, ο συνεχιζόμενος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός των νησιών, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την οικονομία αλλά και το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων όλων των νησιωτών, αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος και προσθέτει:
«Οι νησιώτες μας, οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, έχουν υποστεί και αυτοί σφοδρή φορολογική επιδρομή, με ανυπολόγιστες γι αυτούς συνέπειες, ουδέποτε έστρεψαν τη δική τους αιτιολογημένη οργή εναντίον οιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας ή οιουδήποτε συμπατριώτη τους.
Επειδή, επιτέλους, η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στην διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας, σας ζητούμε να προστατεύσετε το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που ο νόμος σας δίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα