29 Μαρτίου 2024 / 8:32 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:32 πμ

Αρχίζει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές…

από fimotro

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, καθώς έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση που θα ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί συντονιστική επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, και η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου εξέδωσε απόφαση που προσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας της. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η κ. Παπανάτσιου, ανάβει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία συντονιστικής επιτροπής η οποία θα συνεδριάζει όσο το δυνατόν πιο συχνά προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως το έργο της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Με το νέο σύστημα ουσιαστικά θα θεσπιστούν νέες τιμές ζώνης και νέοι αυξητικοί και μειωτικοί συντελεστές, βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε επίπεδα όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές τιμές τους.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το έργο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή και πάλι, λίγο πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους, να αποφασιστεί να γίνει μια επικαιροποίηση των τιμών ζώνης των ακινήτων.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, αναπροσαρμοσμένες στις τιμές της αγοράς, εκτιμάται ότι θα φέρουν ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών και κληρονομιών, αλλά φυσικά και στον ΕΝΦΙΑ του 2018, αφού η νέα βάση υπολογισμού θα οδηγήσει σε νέους συντελεστές και τυχόν αφορολόγητα που θα παραμείνουν.
Σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαδραματίσει το πού θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.
Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα, θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.
Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.
Αναγκαία προϋπόθεση φυσικά για να ισχύσει το νέο σύστημα είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/erchonte-megales-anatropes-sta-akinita

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα