29 Μαρτίου 2024 / 12:53 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:53 πμ

“Παρών” στην ψηφοφορία για το επίδομα σκέφτεται η ΝΔ!

από fimotro

Στη Βουλή έρχεται σήμερα το μεσημέρι η τροπολογία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους η οποία θα λάβει την έγκριση του σώματος με ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που έγινε γνωστή χθες το απόγευμα από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, να ψηφίσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον «μποναμά Τσίπρα» που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή προσανατολίζεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες μετά τους έντονους προβληματισμούς για αναθεώρηση της αρχικής απόφασης να υπερψηφίσουν τους πρόσφατους κυβερνητικούς «μποναμάδες» μετά τη νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και τον κίνδυνο να ανατραπεί η απόφαση του Eurogroup για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι να τοποθετηθούν τα κόμματα, και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους να ψηφιστεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η απόφαση για υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας έγινε γνωστή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου οι θεσμοί να αξιολογήσουν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM.
Η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων προκειμένου το επίδομα να καταβληθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου και θα διατυπώσει τη θέση ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι για την υπηρέτηση των συμφερόντων της πλέον αδύναμης κοινωνικής ομάδας.
Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα ακόμη σκηνικό αντιπαράθεσης στη επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ακόμη κι αν κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας, αναμένεται να θέσουν ζήτημα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η ψήφιση της τροπολογίας με ευρύτατη πλειοψηφία για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως είχε γίνει και με το πακέτο διάσωσης του Αυγούστου του 2015, θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ γιατί θα έδινε την εικόνα ενός διακομματικού κοινοβουλευτικού μετώπου, σημείωναν χθες βράδυ κοινοβουλευτικοί κύκλοι για την απόφαση στην οποία κατέληξε η ΚΟ για ονομαστική ψηφοφορία.
«Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία η οποία δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πηγών εισοδημάτων πλην της σύνταξης και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει εισοδήματα τα οποία έχει απωλέσει», έχει δηλώσει η κυβέρνηση στην αιτιολόγηση της τροπολογίας. «Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», αναφέρουν οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.
Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για το μέτρο αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα και θα ζητηθεί επίσης ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα