19 Μαρτίου 2024 / 5:02 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 5:02 πμ

Απαξίωση για τον Σαρκοζί – Κατηγορείται ότι τον “λάδωνε” ο Καντάφι!

από fimotro

Άγρια εξευτελιστικά εξελίσσεται η πορεία του Σαρκοζί. Υπό αστυνομική κράτηση είναι ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για ατασθαλίες όσον αφορά στη χρηματοδότηση της εκλογικής του καμπάνιας, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, η έρευνα που διεξάγεται αφορά φερόμενη χρηματοδότηση του Σαρκοζί από τη Λιβύη και τον τότε πρόεδρο Μουαμάρ Καντάφι, για την καμπάνια που έκανε το 2007, γεγονός που ο ίδιος αρνείται. Η κράτηση του, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες.

Ο Σαρκοζί, που διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, καταθέτει για πρώτη φορά στην έρευνα αυτή που διεξάγουν οι αστυνομικοί του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, πρόσθεσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart και της εφημερίδας Le Monde.

Σύμφωνα με το France24, αξιωματούχοι της Λιβύης από την εποχή του Καντάφι έχουν υποστηρίξει ότι βοήθησαν οικονομικά την προεκλογική καμπάνια του κ. Σαρκοζί. Η έρευνα της υπόθεσης έχει ξεκινήσει από το 2013.

Η κατάθεση του πρώην Γάλλου Προέδρου έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ένας πρώην συνεργάτης του, ο Alexandre Djouhri, συνελήφθη στο Λονδίνο – ως μέρος της ίδιας έρευνας –  αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με το France24, ο Γαλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας Ziad Takieddine είπε ότι μετέφερε τρεις βαλίτσες από τη Λιβύη, οι οποίες περιείχαν πέντε εκατ. ευρώ σε μετρητά, στον Σαρκοζί και τον πρώην διευθυντή της καμπάνιας του, Claude Guéant, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2007.

Σημειώνεται ότι η γαλλική δικαιοσύνη νωρίτερα αυτόν τον χρόνο είχε διατάξει την παραπομπή του σε δίκη, στο πλαίσιο της έρευνας για τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, που αποκάλυψε ένα εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων.

Εχει κατηγορηθεί ότι υπερέβη εσκεμμένα το ανώτατο όριο των δαπανών που επιτρέπει ο νόμος και έχει οριστεί στα 22,5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα, η οποία άρχισε το 2014, αφορούσε ένα εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων, που είχαν στόχο να κρύψουν τη μεγάλη υπέρβαση στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα